4 lépés, amivel egyetemistaként te is tehetsz a környezetvédelemért

Szerző: Diákszemmel

Az egyetem, vagy akár a gimnázium is egy nagy közösség, így együtt már jelentős lépést tehettek a környezetvédelem felé. Sok kicsi sokra megy, ez a mondás a környezetünk megóvásában is extra jelentőséggel bír: ha mindenki csak egy kicsit tesz hozzá, már rengeteg szeméttől menthetjük meg a bolygót. Adunk pár tippet, mit kezdeményezhetsz a suliban!

Szelektív szemétgyűjtés

Ha a suliban még nincs lehetőség szelektív szemétgyűjtésre, kezdeményezd a hallgatói önkormányzatnál, vagy akár az iskola vezetésénél, hogy szerezzenek be ilyen kukákat, és igényeljék a szelektív elszállítást. Ezeket valóban különválogatják és újra is hasznosítják: a nyáron jelent meg az a hazai márka, akik műanyag palackok újrahasznosításából fürdőruhát készítenek, de én éppen a múlt héten vásároltam egy szoknyát, ami teljes egészében pet palackokból készült – és nagyon jól néz ki!
Ha már egyszer keletkezik az a szemét, legalább hasznosítsuk újra, és ne az óceánba hajítsuk.

Válts fenntartható termékekre

Ha igazán nagy benned a szervezőkészség, szervezz zero waste vásárt a suliban! Egyre több webshop és kézműves alkotó kínál fenntartható alternatívákat az egyszerhasználatos műanyag termékek helyett. Hívd meg őket a sulidba egy délutáni vásár erejéig: biztos szívesen részt vesznek egy ilyenen!
PET palack helyett beszerezhettek üvegkulacsot, műanyag zacskó helyett kis zsákokat, amikbe a péksüteményt tudjátok kérni.
Pár ötlet, ha belevágnál:
https://hulladekmentes.hu/
https://zerohero.hu/
http://shamobags.com/
Purple turtle bag
SAKU – az ökozacskó

Tartsatok vega napot

Kezdeményezd, hogy a suliban vezessétek be a vega napot – hátha egyre többen csatlakoznak! A húsipar felelős a légszennyező anyagok kibocsátásának jelentős részéért, így nagyon sokat tehetünk a környezetünkért, ha minél kevesebb húst fogyasztunk. Rengeteg ízletes és változatos alternatíva van, és szerencsére ezek itthon nálunk is kezdenek egyre inkább elérhetővé válni.
Ha van a suliban menza, ott is felvetheted, hogy legyen a héten egy olyan nap, amikor csak húsmentes ételeket kínálnak, és összegyűjtheted, hogy a suli környékén mely helyeken kínálnak finom vega menüket. Az adott helyeken akár fel is vetheted: kínáljanak a vega-napotokon diákkedvezményt, ezzel még vonzóbbá téve a kezdeményezésed.

Szervezz ruha csere-bere vásárt

Mindenkinek rengeteg olyan holmi lapul a szekrénye alján, ami még tökéletesen használható, de meguntad, és már alig hordod. Ahelyett, hogy mindig újat vásárolnánk, ezeket cserélgethetjük, eladhatjuk egymásnak – így máris kész a gardrób frissítés anélkül, hogy bármi újat vásároltál volna! A fast fashion iparág is elég elöl áll a környezetszennyező elemek listáján, ha meg tudod kerülni, ismét tettél a környezetért!

Látod csak egy kicsit kell bevetned a szervezőkészséged, és máris rengeteg szuper dolgot megvalósíthatsz. Szervezz magad köré pár embert, akik segítenek, jó buli lesz az egész, ráadásul remek célért.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel