8 tipp: így küzdj meg az utolsó éves stresszel

Szerző: Diákszemmel

Ez az utolsó éved a suliban? Nem lesz egyszerű, az biztos. Sok feladat áll előtted, ráadásul téttel is bírnak: akár érettségire készülsz, akár diplomázol, most igazán fontos lesz, hogy jó eredményt érj el. És ez biztos, hogy mentálisan is megterhelő lesz. Mit tehetsz, hogy jobban bírd?

1. Tervezz előre

Ezt már nagyon sok, tippeket adó bejegyzésben leírtuk, de tény: ez az egyik legegyszerűbb eszköz, amivel sokat segíthetünk magunknak, és amit mégis a legtöbbször nem csinálunk meg. Ha alaposan eltervezed előre, hogy mivel mikorra kell kész lenned, mire melyik hónapban, mennyi időt tudsz szánni, akkor egyrészt még időben ki tud derülni, ha valamihez több időre van szükséged, másrészt pedig ha tudod, mikor mivel kell haladnod, és látod, hogy terv szerint csinálod is, akkor csökken a stressz faktor.

via GIPHY

2. Használj ki minden rendelkezésedre álló erőforrást

Ne félj segítséget kérni! Nem kell mindent neked kitalálnod: sokan jártak már gimi/egyetem utolsó évében, a legtöbb feladatra vannak bejáratott megoldások. Ahelyett, hogy mindenre egyedül próbálnál rájönni, kérj tanácsot. Keress minél több forrást online, könyvtárban: nyilván nem arról van szó, hogy kizárólag másnak a jegyzetéből készülj fel a vizsgáidra, de gyűjts be minden ilyet, használd sorvezetőnek, olvass hozzá és egészítsd ki.

via GIPHY

3. Táplálkozz egészségesen

Szükséged lesz energiára, amit tápanyagban és vitaminban gazdag ételekből tudsz összeszedni. Kávéval ki lehet bírni egy egyhetes felkészülést, de egy teljes tanévet nem: ilyenkor már valódi energiára van szükséged, amit az ételből tudsz a legegyszerűbben megszerezni. Szükséged van frissességre is, ehhez pedig az kell, hogy ne fogyassz túl magas cukortartalmú dolgokat, mert lezsibbad az agyad, kész, saját magadnak ártasz.

via GIPHY

4. Aludj eleget

Ugyanide tartozik, hogy ha soká nem alszol annyit, amennyire szükséged van, akkor elkezdesz klasszisokkal kevésbé hatékony lenni napközben is. Ez egy ördögi kör, mert minél fáradtabb vagy, annál később érsz az adott napi feladataid végére, így pedig annál kevesebbet alszol. Szóval kezdd el az elején a rendes alvást, hálás leszel magadnak a finisben.

via GIPHY

via GIPHY

5. Mozogj

Menj el futni esténként vagy jógázz minden nap fél órát, iktass be intenzív kardió edzéseket. A sport csökkenti a stresszt és friss oxigént visz az agyadba, amitől felfrissülsz, jobban tudsz koncentrálni. Eddig nem sportoltál? Itt a tökéletes alkalom, hogy elkezdd! Eltelik három hét, és függője leszel a frissítő esti futásoknak, amikor kiadhatod magadból az egész napi stresszt.

via GIPHY

6. Járj társaságba

Ne ess abba a hibába, hogy teljesen izolálod magad, és sehova nem jársz el a barátaiddal. Bele fogsz pörögni az úristen-mennyi-dolgom-van-még körbe, ami tovább generálja a stresszt – míg ha időről időre lazítasz egy kicsit, tartasz egy kis távolságot a feladatoktól, akkor egészen más fényben fognak feltűnni.

via GIPHY

7. Ne feledd a hobbijaid

Ugyanígy, ha szeretsz sorozatokat nézni, vagy van valamilyen hobbid, arra is szánj időt. A feltöltődés fontos, segít abban, hogy ne stresszelj be túlságosan, és bírd hosszú távon is a gyűrődést.

via GIPHY

8. Keress visszajelzést

A megerősítés, a dicséret, a vállad megveregetése igenis fontos dolog. Meséld el a körülötted lévő embereknek, amikor végzel egy részfeladattal, amikor megcsinálsz egy nagyobb etapot, és nyugodtan részletezd, mennyi energiád van benne. A lelkesítő visszajelzésük, az elismerésük energiát ad ahhoz, hogy nekivágj a következő etapnak.

via GIPHY

Ne feledd, túl leszel ezen az időszakon, akármilyen húzós, van egy végpontja: a vizsga. Akármi is lesz, utána felszabadulsz, és ha addig pedig csinálod, energiát teszel bele, akkor biztosan jó eredményt is fogsz elérni!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel