Hogy válaszd ki a szakdolgozat témádat?

Szerző: Diákszemmel

Eljött az az időszak az életedben, amikor hamarosan le kell adnod a szakdolgozati témabejelentőd, és gondban vagy a témaválasztással? Adunk pár tippet!

A szakdolgozatod egy viszonylag hosszú szöveg lesz, talán a legnagyobb írásos munka, amit eddig kiadtál a kezedből. Az első, ami ilyenkor eszedbe juthat, hogy miről tudok én ennyit írni? Könnyen előfordulhat, hogy jelenleg semmiről, vagy semmi olyanról, ami kvalifikál szakdolgozati témaként, de ne aggódj, ez még nem jelenti azt, hogy nehéz lesz megírnod. Haladj végig az alábbi lépéseken, és a végére talán körvonalazódik a megfelelő tárgy.

1. Mi érdekel?

Ülj le egy füzettel, és gondolatban menj végig a korábbi óráidon: melyek voltak azok a résztémák, módszerek, amiket érdekesnek tartottál, amiket szívesen tanultál a vizsgára, vagy amikről úgy érezted, hogy ezt most tényleg megértetted. Szedj össze minél több ilyet, egyelőre anélkül, hogy konkrét témává akarnád alakítani őket.

2. Miről van már most ismereted?

Gyűjtsd össze azokat a kérdéseket, amikről korábban írtál valamilyen beadandót, vagy egy projektmunkán kellett részletesebben foglalkoznod vele, ezért már rendelkezel némi alapismerettel. Gondold végig, melyiket lehetne kibővíteni, hogy egy szakdolgozatnak is alapanyagául szolgáljon? Vesd össze ezt a listát az előző pontban összegyűjtöttekkel, és nézd meg, kirajzolódik-e valamilyen téma, kérdéskör, amiből ki lehet indulni, hogy ezzel szeretnél foglalkozni.

3. Keress szakirodalmat

Ha már van egy távoli ötleted a témáról, a kérdéskörről, a megközelítésről, amivel foglalkozni szeretnél, akkor vesd be magad a könyvtárba. Az egyik legfontosabb kérdés: a szakirodalom. Merthogy minél több szakirodalom áll a rendelkezésedre, annál könnyebb dolgod lesz. A valóság az, hogy a legtöbb esetben nem várják el tőled, hogy hatalmas saját kutatásokat végezz a szakdolgozatod megírásához, sokkal inkább a szakirodalmi megalapozottság a fontos: vizsgálj meg egy kérdéskört úgy, hogy hozzáolvasod a releváns elérhető írásokat, és abból levonsz egy következtetést, összeveted őket, szembeállítod a különböző elképzeléseket. Minél több a forrás, annál több a karakter.

Ha végigmentél a fenti pontokon – de alaposan, úgy, hogy tényleg időt szenteltél neki! -, akkor remélhetőleg kirajzolódott előtted néhány lehetséges téma. Érdemes ilyenkor konzultálni a témavezetőddel, neki is felvetni, hogy mire jutottál, mert lehet, hogy ad néhány ötletet, vagy egyszerűen csak megmondja valamelyik ötletedről, hogy nem érdemes belevágni.

Ha még mindig nincs semmi ötleted, akkor kutass a neten témák után! Nézd meg, az egyetem weboldalán (vagy más egyetemek weboldalán, vagy külföldi egyetemek weboldalán) a szakodon tanító tanárok adatlapján van-e egy összegyűjtött szakdolgozat téma javaslati lista (igen, szoktak ilyeneket csinálni). Lapozgass a szakodhoz, a témádhoz kapcsolódó tanulmányköteteket, és gyűjts ötletet a fejezetcímekből.

Fontos, hogy akármilyen témát választasz, tartsd érdekesnek, mert sok időt fogsz eltölteni vele, és ha teljesen közömbös vagy iránta, akkor nagyon meg fogsz szenvedni vele.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel