Hogyan válassz két szak vagy téma közül?

Szerző: Diákszemmel

Arról már korábban írtunk, hogyan kezdj el kiválasztani egy témát, ha nincs semmi ötleted, most viszont egy másik jellemző nehéz helyzetet veszünk elő: amikor két téma, szak, vagy szakirány között nem tudsz dönteni. Hogyan kezdj neki?

Ha szisztematikusan haladsz, akkor sok témát végülis könnyű kiválasztani, majd abból is aránylag egyszerű kiszűrni azokat, amelyek mégsem felelnek meg. De mi a helyzet akkor, amikor két ötleted maradt, és sehogy nem tudsz dönteni? Két eset van: vagy két, egymáshoz elég közel álló dolog közül nem tudsz választani, hogy melyik lenne mégis a jobb, vagy teljesen eltérő két finalistád van – a helyzet mindkét esetben nehéz.

via GIPHY

Legyen szó a megfelelő szakdolgozati téma kiválasztásáról, vagy akár szakirány választásról, az alábbi lépések mindkét esetben működnek:

1. Közelítsd meg a végcél felől

Szakirány választásnál ez egyértelmű, de még témaválasztásnál is működik: gondold végig, mivel is szeretnél foglalkozni, és ahhoz a két lehetőség közül melyik vezet közelebb.

2. Pro és kontra lista

Írj egy részletes listát mindkét esetben a pro és kontra érvekről. Egyszerűen dönthetsz úgy is, hogy amelyiknél nagyobb a különbség a mellette- és ellene érvek között a mellette javára, az nyert, de súlyozhatod is az érveket.

3. Tanárok

Ha már ismered az egyes témákhoz kapcsolódó tanárokat, akkor azt is vedd számításba, ki lehet jobban a segítségedre. Lehet, hogy valamelyik téma közelebb visz a célodhoz, de ha tudod, hogy ott olyan tanárral kellene együtt dolgoznod, aki nem fog időt szakítani arra, hogy segítsen neked, akkor lehet, hogy érdemes a másik irányt választanod.

Amit semmiképp ne csinálj:

– ne hallgass olyan győzködésre, ami szubjektív.
Ne hagyd, hogy befolyásoljon a barátaid vagy a családod érzelmi alapú meggyőzése.

– ne válassz valamit azért, csak mert a másik is azt választotta
Az összes barátod A szakirányra megy, de téged a B érdekel? Válaszd a B-t! Ott is biztos lesznek jófej arcok, és a barátaiddal a szabadidőd továbbra is együtt tudod tölteni, ez ne térítsen el.

– ne válassz olyat, amit nem szívesen csinálsz
Nem érdekel különösebben, de ezzel jobb fizetést lehet kapni? Nem szívesen foglalkozol ezzel, de jobban fog mutatni az önéletrajzodban? Ezek csak előzetesen tűnnek jó ötletnek, de ha valami olyasmibe vágsz bele, ami teljesen távol áll tőled, akkor inkább visszafelé sül el a szándék.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel