Így csökkentsd a vizsgadrukkot

Szerző: Diákszemmel

Vége a nyári szünetnek, újra itt a suli, sőt, ráadásul hamarosan megkezdődnek a dolgozatok, ZH-k, és vizsgák is. Izgulós típus vagy? Nehezen viseled ezt a stresszes időszakot? Adunk pár tippet, hogyan tedd könnyebbé!

1. Tanulj

Hagyj megfelelő időt a tanulásra, kezdd el időben. Tudod magadról, hogy neked mi segít: a kis jegyzetpapírok, a vázlatba szedés, vagy a színes filccel kiemelés. Ami bevált, azt vesd be most is.

2. Állj hozzá magabiztosan!

Mondogasd magadnak, hogy készültél, sokat tanultál, mindent átnéztél: fog menni! Bízz magadban, hogy ha fektettél bele energiát, akkor az meg is fog térülni.

3. Aludd ki magad

Lehetőleg késő este már ne a tanulnivalóval foglalkozz: legyen ideje az agyadnak egy kicsit kikapcsolni, hogy kellemesen el tudj aludni. Aludd ki magad, hiszen ha frissebb vagy, akkor jobban eszedbe jutnak a dolgok.

4. Egyél-igyál

Ne menj üres gyomorral a vizsgára/dolgozatra: ha csökken a szervezeted energiaszintje, nem tudsz úgy koncentrálni. Egyél egy tápláló reggelit, és figyelj a víz-bevitelre is. Ha dehidratált vagy, szintén csökken a koncentráló-képességed.

5. Indulj el időben

Ha vizsgázni mész, indulj el időben: ne adj magadnak egy plusz izgalom-faktort azáltal, hogy a végén majd stresszelned kell, esetleg elkésel.

6. Olvasd át alaposan a kérdéseket

Ha izgulsz, beleeshetsz abba a hibába, hogy csak felületesen olvasod át a kérdést, és esetleg nem a megfelelő választ írod. Ne tedd ezt: olvasd át alaposan a kérdést, ne fuss felesleges köröket.

7. Koncentrálj

Ne törődj a körülötted ülőkkel, ne azt nézd, hogy ő már előrébb jár, mint te, mert az bestresszelhet, lehet, hogy ok nélkül. Elképzelhető, hogy a másik előrébb jár, de lehet, hogy azért, mert fogalma sincs a válaszokról, csak rizsázik valamit.

8. Nézd az időt

Érdemes a rövidebb válaszokkal kezdeni, és a kifejtős részt a végére hagyni. A kifejtős kérdést is próbáld előre végiggondolni: milyen nagy szakaszokból fog állni a válaszod, és a rendelkezésedre álló idő alapján egy szakaszra mennyi időd fog jutni. Ha ezt megbecsülöd, akkor fogod látni, miközben haladsz, hogy időben vagy-e.

9. Csak kezdj hozzá

Úgy érzed, bonyolult a kérdés, és nem fogod tudni rendesen megírni rá a választ? Csak kezdj hozzá valahonnan – lehet, hogy nem életed esszéje lesz, de ha egymást hozzák a gondolatok, akkor, ha nem is tökéletesen felépítve, de a végére ott lehetnek a papírodon a legfontosabb gondolatok. Semmiképp se ülj a válasz fölött tétlenül.

10. Lélegezz mélyeket

Ha érzed, hogy a vizsga/dolgozat írása közben kezd rajtad eluralkodni a feszültség, lélegezz mélyeket. Ez segít lelassítani a szívverésed és az elméd zakatolását. Igyekezz megnyugtatni magad, koncentrálj kizárólag a kérdésekre.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel