Így e-mailezz a tanárokkal

Szerző: Diákszemmel

A suliban a tanáraiddal gyakran kommunikálsz e-mailen keresztül – főleg egyetemen -, és bár ösztönösen egy gyors és lényegretörő kommunikációs formaként használod, most mégis érzed, hogy valami formát mégis kellene adnod neki, hiszen ő egy tanár, és hivatalosan szólítod meg. Szóval, mit ne írj sose, és mire figyelj mindig?

1. Ne legyél informális

Lehet, hogy a tanárod alapvetően laza, tegeződtök és a keresztnevén is szólítod, de ez ne tévesszen meg: nem írhatsz neki olyan stílusban e-maileket, ahogy a barátaidnak. Szükséged lesz egy megszólításra, udvarias, kerek mondatokra, és a kérésed/kérdésed szép becsomagolására. Akárhogy is viselkedik személyesen, az valószínű, hogy elvárja az alapvető tiszteletet. És mindig tutibb megoldás inkább udvariasabbnak lenni, mint elvárják, mint a másik irányba tévedni.

2. Ne írj e-mailt, amikor nem vagy olyan állapotban

Amikor együtt lógtok a barátaiddal, és rábeszélnek, hogy kérj még egy hét határidőt a tanárodtól, és már te is eljutottál arra a pontra, hogy úgy érzed, tényleg fair kérdés és talán meg is fogja adni, ne írd meg ezt a levelet ott, a barátaid előtt, azzal a lendülettel. Egyrészt, nem olyan stílusban írnád meg, mint amire szükség van, másrészt érdemes ilyenkor várni még egy napot, és másnap, egyedül is átgondolni, hogy jó ötlet-e megírni az adott kérést.

3. Figyelj a csatolmányra

Ne felejtsd el valóban csatolni, és figyelj, hogy a jó csatolmányt küldd. Ez egyszerűen csak kínos tud lenni, nem vet rád jó fényt: azt a benyomást kelti, hogy közben másra figyeltél, amikor az e-mailt küldted a tanárnak. Arra is figyelj, hogy hogy van elnevezve az a csatolmány: semmiképp ne legyen beadando_v5_VEGLEGES, a legpraktikusabb, ha a címe/tárgya és a te neved szerepel a doksi elnevezésében.

4. Tájékozódj, mielőtt e-mailezel

Ne kérdezz olyat a tanártól, amire választ kaphatnál, ha megnyitod a suli weboldalát. Nézd meg a számodra elérhető forrásokat, próbálj kereséssel választ kapni a kérdésedre, és ha sehogy nem találod, amit tudni szeretnél, akkor írj neki.

5. Ne személyeskedj

Semmilyen körülmények között ne kezdj el “bratyizni” a tanároddal e-mailen keresztül. A levél végére se biggyessz oda olyat, hogy olyan idegesnek nézett ma ki, jól van-e, vagy bármilyen személyes megjegyzést, haverkodós kérdést. Még ha személyesen elő is fordult már ilyen, ha lehet vele közvetlenül beszélni, az e-mailekben ezt mindenképp kerüld.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel