Így jelentkezz szakmai gyakorlatra

Szerző: Diákszemmel

Szeretnél olyan szakmai gyakorlatot végezni az egyetemen, ahol valóban releváns tapasztalatot szerezhetsz a leendő karrieredhez, és ahol esetleg ott is tartanak a diploma után? Elmondjuk, hogyan kezdj hozzá!

1. Kezdj el időben keresgélni

A megfelelő hely megtalálása a szakmai gyakorlathoz nem egyszerű. Éppen ezért nagyon kicsi az esélye, hogy ha az utolsó pillanatban fogsz hozzá a keresgéléshez, akkor bármi jót találsz. Sok cég eleve elzárkózik a gyakornokok alkalmazásától, mondván, hogy nekik jelent plusz terhet a betanítás, vagy úgy gondolják, hogy úgysem bízhatnak rád semmi valóban fontos feladatot. Természetesen megvannak azok a helyek is, akik látják a gyakornoki pozícióban a lehetőséget, csak őket tényleg idő megtalálni, és kifogni az időszakot, amikor épp nincs náluk gyakornok. Sokkal jobb esélyed van, ha te keresed meg a cégeket, mint ha meghirdetett gyakornoki pozícióra jelentkezel, mert utóbbi esetben hatalmas konkurenciával kell megküzdened.

2. Találd meg a számodra legjobb helyeket

Alaposan böngészd át a cégek weboldalát, nézd meg, mivel foglalkoznak, és az mennyire van párhuzamban azzal, amit te szeretnél csinálni. Szánj rá időt, hogy sok céget felkutass, mert lehet, hogy egy kisebb vállalkozásnál találod meg azt a csapatot, aki viszont örömmel fogad és rengeteg tanulási lehetőséget biztosít. Gyűjtsd össze persze a nagyokat is, azokat, akik vannak olyan menők, hogy szívesen beleírnád később az önéletrajzodba, de arra mindig figyelj, hogy hozzájuk is csak akkor menj el, ha értelmes feladatot tudnak adni neked.

3. Írj egy szuper levelet

Amikor összegyűjtötted a cégek listáját, akikhez szívesen elmennél szakmai gyakorlatra, akkor jelentkezz náluk. Fogalmazz meg egy szuper levelet, amiben mindenképp legyen hangsúlyos, hogy szeretnél tanulni, szeretnéd hasznosan tölteni az időd. Írd le részletesen, hogy mit tanulsz, milyen ismereteid és tapasztalataid vannak – kizárólag a szakod megemlítése nekik nem lesz olyan sokatmondó, mint amilyen neked. Sok cégnek vannak rossz tapasztalatai a gyakornokokkal, mert sokan vannak, akik nem várnak ettől mást, csak egy aláírást a szakmai gyakorlatukat igazoló papírra. Hangsúlyozd, hogy te nem tartozol közéjük.

4. Hozd ki a megbeszélésből a legtöbbet

Ha megbeszéltek egy személyes találkozót, akkor te is vedd kezedbe a beszélgetés irányítását, és tudd meg, ami fontos számodra. A leendő munkaadód magától csak azt fogja szóbahozni, ami neki fontos – mennyi időt érsz rá, pontosan mihez értesz -, de neked is vannak tudnivalóid. Mindenképp derítsd ki, hogy milyen típusú munkákat fognak rád bízni, ki mellett tanulhatsz és mibe fogsz belelátni. A gyakornoki pozíció nagy csapdája, ha te vagy az, aki az adminisztrációs kulimunkát végzi vagy éppen csak kávét főz, és ezzel te nem érsz el semmi hasznosat.

5. Találd meg a megfelelő ajánlatot

Ha sok helyre jelentkeztél és abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy több helyről is visszajeleztek, akkor már csak meg kell találnod a megfelelő ajánlatot. Ebben több szempont is szerepet játszik. Nálunk nagyon gyakori, hogy nem akarnak fizetni a gyakornoknak, de ez még nem feltétlen jelenti azt, hogy az adott pozíciót teljesen ki kell zárnod. Ha a megbeszéléseiteken az derül ki számodra, hogy itt valóban tanulási lehetőség nyílik előtted, vagy egy olyan cégről van szó, amelyik nagyon jól fog mutatni az önéletrajzodban, akkor érdemes megfontolni, hogy belefér-e neked egy fizetetlen gyakornoki pozíció. Írj pro és kontra listát, melyik lehetőség mellett és ellen mi szól, és szedj össze minél több szempontot.

Egy jó szakmai gyakorlat nagyon hasznos lehet a számodra. Sok olyan terület van, amit igazán a gyakorlatban lehet megtanulni – persze ilyenkor is fontos az elméleti háttértudás, amit az egyetem ad. Ráadásul hasznos kapcsolatokra tehetsz szert, bekerülhetsz a leendő szakmád közegébe, ami megkönnyíti a későbbi elhelyezkedést: nem névtelen önéletrajzokat kell küldözgetned. A szakmai gyakorlat azért is jó lehetőség, mert nincs akkora tétje, mint a munkakeresésnek, nem arról van szó, hogy milyen hamar tudod biztosítani a megélhetésed, ez a tanulási folyamat része. Szánj rá időt és találd meg a megfelelő helyet számodra!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

2 thoughts on “Így jelentkezz szakmai gyakorlatra

Comments are closed.