Így tedd hatékonyabbá az időbeosztásod

Szerző: Diákszemmel

Megkezdődik a suli, és te már megint el fogsz úszni egy hónapon belül mindennel? Ha megfogadtad, hogy idén összeszedettebb leszel, akkor adunk pár tippet, amikkel jobban tudsz gazdálkodni az időddel.

Tervezz, és oszd fel a feladatokat kisebb etapokra

Az elúszás egyik leggyakoribb oka, hogy a fejedben egy nagy masszaként szerepel minden feladat, amit meg kell csinálni, és ez rendelkezik különböző határidőkkel. Mivel soha nem gondolod végig, hogy mikor kellene elkezdened megcsinálni őket, hogy a határidőre végezz velük, jó eséllyel az ideálisnál később fogsz hozzá, és akkor már csak a kapkodás van.

Emellett azt is hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy mely tényezők fognak meggátolni bennünket a feladat elvégzésében: „van még rá egy hetem” – igen, ez remek, csakhogy ha azon a héten az egyik nap egész nap suliban leszel, a másik nap délutánjára már le van szervezve egy program, stb., akkor igazából nem egy heted van, hanem lehet, hogy csak néhány szabad órád.

Érdemes ezért felosztani a feladatot részfeladatokra, nagyjából megbecsülni, hogy melyik részfeladat elvégzésére mennyi időre lesz szükséged, és ezeket az időket mikor tudod elkülöníteni számára. Így elkerülheted azt is, hogy állandóan rohanásban légy.

Delegálj feladatokat

Nem kell mindent neked megcsinálnod, ha csoportban dolgoztok, mindannyian el tudtok végezni olyan részegységeket, ami mindenkinek a hasznára van. Ezzel tulajdonképpen elindulsz afelé, hogy vezetőnek képezd magad: egy vállalat élén álló ember egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a megfelelő embereknek, a megfelelő módon tudja leosztani a tennivalókat.

Ezért fontos, hogy azokat az embereket válaszd magad köré, akiknek megbízol a munkájában, hiszen azzal nem vagy kisegítve, ha a másik feladatával kapcsolatban még rengeteg tennivalód lesz.

Digitalizáld az időbeosztásod

Rengeteg app létezik az időkezelésre, időbeosztásra, eltarthat egy darabig, mire megtalálod a számodra megfelelőt. Próbálgasd őket végig, mert nem fogja segíteni a munkád, ha egy számodra átláthatatlan appot használsz, amiben csak plusz vesződség felvinni a feladatokat. Találd meg azt, amit könnyen tudsz kezelni, könnyen átlátsz, és valóban segít beosztani az idődet.

Elemezd a saját időbeosztásod

Szánj rá időt, hogy leülj, és gondold végig, működik-e a stratégia, amit kitaláltál. Ha nem, saját tapasztalataid alapján gondold végig, miben lehetne javulni. Nem jól priorizáltál? Túlbecsülted a saját tempód? A megfelelő időbeosztás célja, hogy elkerüld, hogy állandóan a nyakadon lógjanak a határidők, szóval ha ezt még nem sikerült megvalósítani, akkor vizsgáld felül a tervezésed.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel