4 tipp az egyetemre, ha már a karriered készítenéd elő vele

Szerző: Diákszemmel

Amikor jelentkezel az egyetemre, lehet, hogy még fogalmad sincs, mivel szeretnél majd foglalkozni. Kiválasztod azt a szakot, ami a legjobban érdekel, vagy amire a legtöbb esélyed van bekerülni. Aztán pedig beszippant az egyetemi légkör, és épp elég megküzdeni a vizsgaidőszakkal, nem hogy előre tervezz, és azon gondolkodj, hogyan szolgálja mindaz, amit most csinálsz, a későbbi karriered.

Pedig ezt most mind azért csinálod, hogy megtanuld azt, amivel majd később foglalkozol. Sőt, még többet hozhatsz ki az egyetemből, ha már rajta keresztül elkezded megalapozni a karriered.

1. Találd meg, mit szeretsz csinálni

Jó esetben ez a szakhoz kötődik, amit választottál. 🙂 Itt arra gondolunk, hogy legyél tudatos tanulás közben, és figyeld magad, melyik része érdekel, mi megy könnyen? Az elméleti háttéranyag, az analitikus elemzés, a kreatív ötletelés, a gyakorlati megvalósítás? Melyik részterület köti le a legjobban a figyelmed?

Ne izgulj, ezt nem kell egy hónap után eldöntened, de az első másfél év végére már jó, ha látod. Ha már kitisztult számodra, hogy mi az erősséged, és melyik terület felé szeretnél elindulni, akkor helyezd arra a hangsúlyt. Vegyél fel minél több hozzá kapcsolódó órát, és ezeken igyekezz jól teljesíteni – kezdj el priorizálni, és helyezd ezeket a többi elé.

via GIPHY

2. Építsd a kapcsolataid

Ha már megvan az irány, akkor kezdd el ezen a területen építeni a kapcsolataid. Jó kezdet, hogy ott vannak a tanáraid, akikkel viszonylag könnyű apropót találni, hogy megkeresd őket valamivel. Menj el az egyetemen kívüli előadásaikra is: lássák, hogy téged valóban érdekel ez a dolog.

Ragadj meg minél több lehetőséget, ahol olyanokkal ismerkedhetsz meg, akik a területeden dolgoznak, ez az egyetem alatt a legkönnyebb. Később sokat fog segíteni a kapcsolati tőke.

via GIPHY

3. Így válassz szakmai gyakorlatot

Már akár abban is, hogy az ismerettségeiden keresztül szerezhetsz releváns szakmai gyakorlati helyet. Ez nagy előny, ha összejön.

Ha nem is ismerősön keresztül, hanem névtelenül pályázva, de mindenképp releváns helyre menj szakmai gyakorlatra. Erről itt írtunk részletesebben.

4. Menj el egy évre külföldre tanulni

A külföldi tapasztalat több szempontból is hasznos. Egyrészt kiemel a többi hozzád hasonló végzettséggel rendelkező jelölt közül, előnyt jelent az elhelyezkedésnél. Másrészt számodra is valóban nagyon hasznos és érdekes lehet, ha megtapasztalod, máshol hogyan tanítják ezt a területet, mire helyezik a hangsúlyt – egészen más nézőpontokat ismersz meg, és sokkal szélesebb rálátásod lesz a területedre. Ez hozzásegít, hogy jobb ötleteid legyenek, akár jobban is el tud végezni a munkád. Arról nem is beszélve, hogy lehetőséged van megtanulni egy idegen nyelvet.

via GIPHY

Az egyetemi évek szuper időszak az ember életében, de annyira intenzívek, hogy sokszor eszünkbe se jut, hogy valóban arra fókuszáljunk, amiért itt vagyunk: a későbbi karrierünkre. Igyekezz szem előtt tartani már az egyetem közben a leendő munkád, mert minél tudatosabb vagy, annál több előnyre tehetsz szert, annál többet segíthetsz magadnak az elhelyezkedésben.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel