5 dolog, amit minden diáknak érdemes megcsinálnia év elején

Szerző: Diákszemmel

Könnyebbé teszi az évkezdést, segít, hogy hamarabb kialakuljanak a rutinok.

Ismerd meg a környezeted

Ha más városban jársz egyetemre, akkor ez mindenképp fontos, de még akkor is érhetnek meglepetések, ha a szülővárosodban van a suli. Fedezd fel, az egyetem környékén hol vannak fénymásolók, melyik meddig van nyitva, vagy hol vannak éjjel-nappali kisboltok. Ha nem vészhelyzetes utolsó pillanatban kell elkezdened keresgélni, hálás leszel magadnak.

Azt is érdemes feltérképezni, hol vannak a suli környékén nyugis, csendes helyek, ahova be tudsz ülni pár órára tanulni.

Kezdj hozzá az olvasáshoz

Ha még nem kezdted el összegyűjteni az olvasmánylistád és utánajárni, hogy melyik hol szerezhető be, akkor ne halogasd tovább. A vizsgaidőszakban elképesztő mennyiségű tanulnivaló fog a nyakadba zuhanni, ami főleg akkor tűnik soknak, ha most kezdted az egyetemet és a gimis tananyaghoz vagy szokva.

Azért is érdemes már a suli ideje alatt elkezdeni elolvasni a szakirodalmat, mert úgy az órán is jobban képben leszel, hogy miről van szó, jobban megérted, amit a tanár magyaráz. Úgy pedig könnyebb megtanulni, és jobban sikerül a vizsga.

Tudj meg hasznos dolgokat a tanáraidról

Na, nem a magánéleti titkaira gondolunk, hanem például a számonkérési módszereire. Miközben a fő cél persze az, hogy elsajátítsd a legfontosabbakat a tanított tárgyakkal kapcsolatban, a vizsgára is fel kell készülnöd, és ez nem mindig jelenti ugyanazt. Minden tanár máshogy vizsgáztat, van, aki tesztet irat és kizárólag az adatokra megy rá, más folyton a lábjegyzetekbe kérdez bele, a harmadik pedig csak az órán leadott anyagot kérdezi vissza. Ezeket érdemes jó előre tudni, hogy tudj rá készülni.

Beszélj emberekkel

Ha könnyen ismerkedős, barátkozós típus vagy, akkor tovább is görgethetsz a következő pontra, de ha nem, akkor olvasd végig. Az egyetem azért jobb közeg a félénkebb természetűeknek, mert az emberek itt általában nyitottabbak, közvetlenebbek: akkor is könnyen új ismerettségekre tehetsz szert, ha te ezt nem kezdeményezed, csak hagyod, hogy megtörténjen. Szóval, ne vonulj el mindig zenével a füledben egy sarokba, hanem keresd a csoporttársaid társaságát. Sokkal jobb élmény lesz a suli, ráadásul vizsgaidőszakban nagy segítséget jelenthet, ha ismerősök és nem idegenek vesznek körül.

Keress munkalehetőségeket

Ha az egyetem mellett diákmunkát is végzel, akkor megalapozhatod az anyagi függetlenséged, és te döntheted el, mire költesz, mivel ajándékozod meg magad. Rengeteg rugalmas lehetőség van, amit össze tudsz egyeztetni az egyetemmel. Érdemes körülnézni ITT.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel