Hol tanulj, ha nem otthon?

Szerző: Diákszemmel

Előfordul, hogy valami miatt nem tudsz otthon tanulni, vagy éppen úgy érzed, már nagy szükséged lenne egy kis környezetváltozásra. Ezek az alkalmak viszont sokszor abba torkollnak, hogy tanulás címen végül valami egészen mást csinálsz. Hogy kerüld ezt el? Adunk pár tippet.

Érdemes például tisztáznod magadban, hogy milyen körülmények között tudsz tanulni. Ezt sokan nem fogalmazzák meg maguknak, és időről időre próbálnak egy zajos közegben haladni a házikkal, mire végre rájönnek, hogy igazából csendben tudnak koncentrálni.

Azt sem árt előre tisztáznod magadban, hogy mi tereli el a figyelmed. Például, ha zenét hallgatsz, azzal ki tudod iktatni a környező zajt, vagy az sem segít, mert akkor meg a zenére fogsz koncentrálni? Vagy például zavar-e, ha járkálnak körülötted az emberek?

via GIPHY

Tudsz-e a barátaiddal tanulni, vagy abból úgyse lesz tanulás? Ha tudsz, az nagyon jó, mert ha megbeszélitek, hogy óránként szünetet tartotok, akkor jól le lehet vezetni a feszültséget, és utána frissebben folytatni, vagy éppen kikérdezni egymást, ami egy hatékony módja a memorizálásnak. Ha viszont nem tudsz, akkor nem érdemes az időt pazarolni a próbálkozásra – legalábbis ha szűkös a határidő.

Ha ezeket az alap szempontokat tisztázod magaddal, akkor már könnyebb válogatni a lehetőségekből.

Könyvtár

Az egyik legtriviálisabb választás a könyvtár: a tanulós szekciókban nyugi van, ha hirtelen kiderülne, hogy valamilyen infónak egy könyvben kell utánanézned, akkor adott is a lehetőség. Ide mehetsz barátokkal is, kisebb az esély, hogy eldumáljátok az időt – ha már egyszer bejuttok az olvasóterembe, úgyis rátok szólnak, ha beszélni kezdtek. Elég semleges közeg, ahol mindenki ugyanazért van, amiért te. Vizsgaidőszakban viszont telített lehet.

via GIPHY

Kávézó

Vannak azok a kávézók, ahol a szomszéd asztal nem 20 cm-re van a tidétől, kényelmes, kuckolós helyek vannak, és persze végtelen a kávé. Itt általában wifi is van, így egy laptoppal be tudod venni magad, és jól lehet haladni a feladatokkal. Ha pedig kicsit kikapcsolnád az agyad, bámészkodhatsz a többi asztaloknál lévőkön.

Egyetem

Minden egyetemépületnek megvannak azok az eldugott zugai, folyosóvégi beugrói, ahova már senki nem jár, úgyhogy be tudod vackolni magad a könyveiddel, és tanulhatsz. Ez a teljesen minimalista verzió, itt nem lesz semmi, ami elterelje a figyelmed, nem lesz túl sok kényelem se, hogy nagyon elpuhulj. Ha úgy érzed, szigorúnak kell lenned magaddal, akkor ez egy jó választás.

Park

Ha jó idő van, ülj ki a fűbe, és tanulj ott! Hátránya, hogy itt nem lesz wifi, előnye, hogy a kávézós bámészkodási lehetőség itt hatványozódik. Amikor kellemesen süt a nap, frissítő élmény lehet egy órát így olvasással tölteni.

Neked mi vált be? Hol tanulsz szívesen, ha nem otthon?

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel