Így alakítsd ki otthon a tanulós tered

Szerző: Diákszemmel

A közvetlen környezetünk, a tér, amelyben élünk, jelentős hatással van a mentális állapotunkra. Ha nem teremted meg az ideális környezetet otthon, vagy akár az albérletben, koliban, akkor nehezebben megy majd ott a tanulás is. Mondunk pár tippet, mire figyelj.

Egy nem olyan régen végzett kutatásban embereket a környezetük közérzetükre gyakorolt hatásáról kérdezgették, és arra jutottak, hogy 76%-uk érezte úgy, hogy egy szoba kinézete befolyásolja, hogyan érzik magukat benne, és 65% mondta, hogy egy kupis szoba stresszt okoz benne – míg csak 7% mondta, hogy boldoggá teszi.

Mivel az egyetemi időszak elég stresszes lehet, főleg az a része, amikor sok időt töltesz a szobádban: vagyis a vizsgaidőszak, fontos, hogy ez a tér jól hasson rád, segítsen ellazulni, és támogasson abban, hogy tudj fókuszálni tanulás közben. Mikre figyelj?

Engedd be a természetet a szobába

A szobanövények sok szempontból jó hatással vannak ránk, és könnyedén találsz olyat, amelyik aránylag igénytelen és nem fog lekókadni, ha egyszer elfelejted meglocsolni. Ha növények vannak a helyiségben, az csökkenti a stresszt és a szorongást, ráadásul jót tesz nekünk a gondozásuk.

A zöld látványa kellemes érzésekkel tölt el – a fent említett kutatásban 44% a kertet a relaxációval azonosította. Ráadásul azt mondják, hogy a kreativitást és a memória működését is serkenti. Válassz pár kaktuszt vagy kis pozsgás növényt, és dobd fel a teret zöld növényekkel.

via GIPHY

Hass az érzékeidre

Főleg albérlet vagy koli szoba esetében sokan esnek abba a hibába, hogy nem dekorálják semmilyen módon személyesre és kényelmesre a teret, mondván, hogy úgyis átmeneti. Pedig ezek az apróságok óriási különbséget hoznak létre. Néhány kényelmes párna és puha takaró, és az ágyad máris egy olyan hely lesz, ami sokkal jobb érzésekkel tölt el – menedék, kuckó. A falra pedig – szögek nélkül is – fel lehet tenni olyan képeket, fotókat, amik valamiért kedvesek számodra, így amint belépsz, sokkal megnyugtatóbb látvány fogad.

via GIPHY

Fények

A kislámpák és gyertyák, mécsesek hangulatfénye otthonosságot teremt, segít ellazulni. Az egész helyiséget bevilágító mennyezeti lámpánál tanulni rideg, elidegenítő hatást kelt, és fárasztja is a szemet a túl nagy mesterséges fény. Mindenképp szerezz be olyan kislámpát, ami jól megvilágítja a tanulós tered. Az illatgyertyák különböző aromái pedig segíthetnek, hogy friss maradj, jobban tudj koncentrálni.

via GIPHY

Rakj rendet

Ha elköltözöl albérletbe vagy koliba, akkor könnyen elkaphat a hév, hogy végre senki nem szól rád, hogy rendet kell tenni, ezért aztán hatalmas kupi lesz. De ez tudat alatt sincs ránk jó hatással, stresszt kelt. Egy rendezett teret sokkal megnyugtatóbbnak érzünk, jobb érzés egy ilyen térbe hazaérni. Az íróasztalon is érdemes rendet tartani, mert észre sem veszed, de egy kupis asztalhoz még nehezebben ülsz le tanulni, mint ha egy elpakolt, üres tér áll előtted. Szóval alakíts ki egy saját rendrakási ütemet, és igyekezz rendet tartani a saját teredben, mert mentálisan jó hatással lesz rád.

via GIPHY

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel