Így építsd az önbizalmad

Szerző: Diákszemmel

Amikor egyetemre mész és elkezdenek felnőttként kezelni, fontos, hogy annak is érezd magad. Mit jelent ez? Azt, hogy tudatos döntéseket hozol, hogy képes vagy önállóan gondolkodni, és, hogy megvan mindehhez a szükséges önbizalmad. Hogy lehet ezt tudatosan építeni?

Tudd, hol szeretnél lenni

Az önbizalom legfontosabb alapja, hogy tudd, melyek számodra az alap értékek, és tartsd magad ehhez. Az önbizalomhiány egyik legtipikusabb jele, ha minden, akár egymásnak ellentmondó elvárásoknak is meg akarsz felelni. Ha már tisztáztad magadban, számodra mi a fontos, akkor az ezzel ellentétes elvárások nem tudnak nyomasztóan rád nehezedni – mert pontosan tudod, hogy te azzal nem azonosulsz.

Ugyanígy fontos, hogy meg tudd határozni a céljaid, a kisebb dolgoktól, mint hogy egy tárggyal most egy bizonyos jegy elérése a célod, a nagyobbakig, mint hogy hol szeretnél elhelyezkedni. Ha tudod a célod, könnyebb megfogalmazni az oda vezető utat, és ha látod az oda vezető utat, az magabiztossá tesz.

Lépj ki a komfortzónádból

Egy kis önfejlesztési trükk, ha időről időre olyan megmérettetéseket teszel magad elé, amik ijesztőnek tűnnek, akkor ha teljesíted ezeket, az elégedettséggel tölt el és magabiztosságot ad.

Fontos, hogy magadat ismerve határozd meg a lépések nagyságát, hogy ezek valóban jó élményt adjanak, és ne visszafelé süljenek el. Ha nem szeretsz mások előtt beszélni, de bevállalsz egy ilyen helyzetet, aztán bénán jössz ki belőle, az inkább csökkenti az önbizalmad, tehát olyan kihívásokat állíts magad elé, amiket jól tudsz teljesíteni.

Vedd magad körül támogató emberekkel

Ez egy nehéz kérdés, mert a barátaid azok a barátaid, nem az alapján válogatod meg őket, hogy hogyan hatnak rád. Mégis, aki mindig csak lehúz, aki miatt valamiért rosszul érzed magad, attól egyszerűen el kell távolodni. Ha olyan emberek vannak körülötted, akik inspirálnak, a jót hozzák ki belőled, pozitív a hozzáállásuk a dolgokhoz, az neked is nagy lendületet adhat.

Nézz szembe a szorongásaiddal

Az önbizalom azt is jelenti, hogy meg tudod fogalmazni a saját gyengeségeid, szorongásaid és szembenézel velük, nem pedig elrejted őket. Egy-egy stresszhelyzetben vedd végig, hogy mitől félsz pontosan, és mi is történhet valójában, ha beigazolódik a félelmed. Ha már előtted a legrosszabb forgatókönyv, arra is gyárthatsz megoldást – ami már azt is jelenti, hogy leküzdötted a félelmed.

Ne vedd magad túl komolyan

Ne gondold, hogy csak akkor lehet meg az önbizalmad, ha mindent tökéletesen csinálsz. Merj bátran nevetni magadon, lásd be, ha valamit elrontottál – és ne próbáld másra kenni, hogy “jól gyere ki” az adott helyzetből. Belül legyél biztos magadban és ne kívül – minél erősebben a látszatra fókuszálsz, minél inkább csak máz a magabiztosságod, annál könnyebben sérül. Ne másokhoz hasonlítgasd magad, hanem a saját mércéid szerint cselekedj.

A magabiztosság igazából neked fontos és nem a külvilágnak: ha rendben van az önbizalmad, sokkal könnyebben veszed a mindennapos akadályokat. Ezt tartsd szem előtt, amikor építgetni kezded magadban.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel