Mit csinálj, ha mégsem jön be a szak, amit választottál?

Szerző: Diákszemmel

Egyre többen vannak, akik menet közben váltanak szakot az egyetemen, félbehagyva azt, amit eredetileg elkezdtek. Milyen esetben jó döntés ez? Mit csinálj, ha úgy érzed, te is utálod a szakot, ahova jársz?

Írj egy pro és kontra listát

Elég egyértelműnek hangzik, mégis fontos. Írj egy listát arról, mi szól amellett, hogy csináld végig azt a szakot, amit elkezdtél, és mi szól amellett, hogy hagyd félbe, és kezdj el valami mást. Vedd figyelembe a szakmai céljaid, a változtatás lehetőségét, az anyagi szempontokat, hogy mit nyersz azzal, ha kitartasz, és befejezed ezt a képzést, és mit nyersz azzal, ha váltasz.

Légy reális a lista készítésnél, ne a vágyaidra hagyatkozz. Ne úgy állj hozzá, hogy „ha ezt félbehagyom, bármi lehetek”, igenis gondold végig, hogy mit csinálnál helyette, és oda mennyire van valós esélyed bekerülni. Igyekezz elkerülni, hogy olyan döntést hozz, amit később megbánsz.

Biztos, hogy a szakot nem szereted?

Ha rosszul érzed magad az egyetemen, könnyű arra a következtetésre jutni, hogy azt nem szereted, amit tanulni kell. Gondolkodj el rajta, hogy nem lehet-e valami más az oka, hogy rosszul érzed magad: a közösség nem jó neked, ahova kerültél, másik városban jársz egyetemre, mint ahol laksz, és honvágyad van, túl intenzív élménynek bizonyul az egyetem, és nem tudod tartani a lépést, vagy éppen a tanárokkal nem jössz ki jól.

Ha össze tudod szedni, hogy mi az, amit valóban nem szeretsz – akár valóban a szakkal kapcsolatban, akár külső tényezők ezek -, gondold végig, hogy mi az, amit meg tudsz változtatni. Ha csak arról van szó, hogy hirtelen túl nehéz az egyetem, akkor gondolj arra, hogy majd bele fogsz rázódni, ha a társaság rossz, akkor teremtsd meg a lehetőségét, hogy több időt tölts a barátaiddal, és máris jobban fogod magad érezni. Ha pedig a tanárokkal nem jössz ki, akkor tájékozódj, hogyan tudnál átmenni másik egyetemen ugyanerre a szakra.

Kérj segítséget

Akármire is jutottál a fenti pontokban, merj segítséget kérni! Ha az egyetemen belül megoldható helyzetről van szó, akkor fordulj a tanáraidhoz, mondd el nekik a problémád. Lehet, hogy tudnak segíteni, vagy ötletet adni, hogyan javíts a helyzeteden.

Ha pedig személyesebb a probléma gyökere, akkor beszélj a családoddal, a barátaiddal, keress olyat az ismerettségi körben, aki szintén váltott egyetemet, és beszélgess róla a tapasztalatairól.

Ha alaposan megvizsgáltad a kérdést, és arra jutottál, hogy valóban szeretnél szakot váltani, akkor ne félj ettől. Pár évvel megnyújtod az egyetemen töltött időszakot, de suli mellett tudsz dolgozni, így ez sem kell különösebb problémát jelentsen. Arra viszont vigyázz, hogy ne hagyj félbe valamit feleslegesen, úgy, hogy nem is azzal volt alapvetően a probléma, hanem más ok miatt nem érezted jól magad. Könnyen lehet, hogy az új helyen sem fogod, és akkor csak tovább nyújtottad a kellemetlenséget magadnak.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel