Mit csinálj, ha nem élvezed az egyetemet?

Szerző: Diákszemmel

Amikor egyetemre mész, sokat vársz tőle, és talán el is képzeled előre, hogy milyen lesz. Nagyobb váltást is jelenthet, ha például új városba költözöl, vagy ha nem szeretted a gimit, akkor alig várod, hogy végre valami más jöjjön. Aztán lehet, hogy nem pont olyan élmény lesz, mint amire számítottál. És előfordulhat, hogy a rosszabb irányba, és nem érzed jól magad. Mi a teendő?

1. Találd ki, mi az oka, hogy nem élvezed

Annak, hogy nem érzed jól magad, rengeteg oka lehet. Lehet, hogy nagyon új neked ez az életforma, szokatlan ez a nagy önállóság – ha mondjuk olyan gimiből jössz, ahol különösen babusgattak. Elképzelhető, hogy még nem lettél senkivel igazán jóban a csoporttársaid közül, vagy az is lehet, hogy egyelőre utálsz koliban/albérletben lakni. Az első lépés mindenképp az, hogy derítsd ki, mi zavar igazán.

Persze, ezt könnyebb mondani, mint csinálni. Sokszor kivetítjük az ellenérzésünket valami másra, ami nem is az igazi gyökere. Például ha azt érzed, hogy nem szereted az egyetemet, mert nem szeretsz bejárni – de közben azért nem szeretsz bejárni, mert egyedül vagy, nem lettek még barátaid.

Ha kitaláltad az okot, megoldást keresni már könnyebb. Ne feledd, az egyetemmel kapcsolatban a legtöbb dolog megváltoztatható – mielőtt nagyon elkeserednél, gondolj arra, hogy helyrehozható a helyzet.

2. Beszélj emberekkel

Sokszor olyan probléma is nyomasztóvá válhat, amire valójában egészen kézenfekvő megoldás is van, te meg tépelődsz rajta, mert nem beszélsz emberekkel. Mondd el a hozzád közelállóknak a problémád. Ha például utálod az albérleted, lehet, hogy valaki tud egy sokkal jobbat.

Vagy ha nem is ilyen direkt megoldást tudnak kínálni, de adhatnak jó ötleteket, mesélhetnek arról, nekik mi vált be. Sokszor már az is jó, és attól is kisebbnek látod a problémát, hogy egyszerűen beszélsz róla valakivel.

3. Adj a dolognak időt

Több lehetséges problémát is felsoroltunk a cikk elején, amikben egy dolog közös: egy új helyzetben vagy, ami pusztán a szokatlansága miatt is lehet kényelmetlen. Nem bírod az egyetemi tempót? Persze, mert a gimihez vagy szokva, ami egy sokkal vigyázóbb közeg, ráadásul már ismerted. Még egyedül vagy? Lehet, hogy egyelőre úgy alakult, hogy senkivel nem lettél jóba, de ha más nem, az első vizsgaidőszak biztos össze fog hozni.

Szóval, ha már meg tudod fogalmazni a problémád és beszéltél is róla valakivel, amitől kicsit felszabadultál, akkor legyél türelmes, és lehet, hogy az egész helyzet magától jobb lesz.

4. Döntsd el, jó helyen vagy-e

Végiggondoltál mindent, és arra jutottál, hogy az egyetem az oka annak, hogy nem érzed jól magad? Gondolkodj a szakváltáson, vagy gondold végig: biztos, hogy neked egyetemre kell járnod? Ma már teljesen triviális, hogy mindenki egyetemre megy gimi után, de mire ez a nagy diploma mánia? Egyre többen vannak, akik az irodai munkájukat otthagyva belekezdenek egy saját vállalkozásba, ahol azt csinálják, amit igazán szeretnek. Gondold végig, lehet, hogy neked is inkább egy szakmát kellene megtanulnod?

Közben pedig jelentkezhetsz diákmunkára, amivel az anyagi helyzeted is megalapozhatod.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel