5 tipp szakdolgozat időbeosztáshoz

Szerző: Diákszemmel

Még ha az egész egyetemet végig is vitted határidő előtti este megírt beadandókkal, azt te is érzed, hogy a szakdolgozatod nem ilyen lesz. Erre több időt kell szánnod, és ha utolsó pillanatra hagyod, akkor bele is fogsz őrülni a sok napos kapkodásba. Adunk pár tippet, ha jobban akarod csinálni.

1. Készíts időtervet

Előzetesen írj főbb vázlatpontokat, amelyek mentén majd haladsz, és tervezd meg, melyikre mennyi időt szánsz. Fontos, hogy ilyenkor azt is tervezd bele, mikor nem lesz időd foglalkozni a szakdolgozatoddal. Amikor vizsgaidőszak van, vagy amikor egyéb elfoglaltságod van: szerepeljen a tervben, hogy ez az időszak kiesik.

2. Iktass be a hétre idősávokat, amikor a szakdolgozattal foglalkozol

Gyakori hiba, hogy sokan úgy vannak vele, nem kezdenek hozzá a szakdolgozattal foglalkozni, amikor csak pár szabad óra van rá: “majd akkor ülök neki, ha ott az egész nap”. Sokkal hatékonyabb, ha minden nap, vagy heti 3 nap szánsz rá 2-3-4 órát, és látni fogod, hogy szépen haladsz, lépésről lépésre mindig előrébb kerülsz. Különben is, akkor sem foglalkoznál egész nap a szakdolgozatoddal, ha megvárnád a teljes erre szánható napot, mert elfáradsz.

3. Kutass és haladj párhuzamosan

Egy másik jellemző hiba az a taktika, amikor valaki úgy gondolja, előbb elolvas minden szakirodalmat, megkeres minden hivatkozható forrást, és utána ül le írni. Nem működik, mert tele lesz a fejed a rengeteg talált információval, és már nem is emlékszel olyan részleteiben az elején olvasottakra, hogy érdemben fel tudd használni. Érdemes párhuzamosan csinálni a kettőt, a kutatás közben legalább vázlat, fpbb gondolatok szintjén összeállítani a szöveget, amit aztán ki lehet egészíteni a plusz infókkal. Írj meg akár konkrét szakaszokat is, később még úgyis sokat fogod gyúrni, alakítani a szöveget.

4. Vond be a témavezető tanárod is

Időről időre ülj le a tanárral, akinél írod a szakdolgozatod, és mondd el neki, hol tartasz, mire jutottál. Nem kell hosszú beszélgetések legyenek ezek, lehet, hogy csak a folyosón beszéltek 5 percig, de segíthet vagy átlendíthet akár egy-egy ötletével.

5. Csak kezdd el írni

Sokan úgy csinálnak hatalmas stressz faktort a szakdolgozatból, hogy a tényleges megírás elkezdését folyamatosan halogatják, miközben úgy érzik, az egész projekt kezd a fejükre nőni. Fogadd meg ezt a tanácsot: csak kezdd el írni a jelenlegi tudásod szerint. Lehet, hogy pongyola szöveg lesz, kevés hivatkozással, de ezt még rengeteg lehetőséged lesz javítani, kiegészíteni, átírni. Sokat segít viszont mentálisan, ha már azt érzed: elkezdted, kész van belőle valamennyi.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel