Így kutass forrásokat 7 egyszerű lépésben

Szerző: Diákszemmel

Ülsz a beadandó fölött, előtted van 15 könyv itt-ott kinyitva, és ugyanennyi lap megnyitva a böngésződben, mégsem írtál még egy sort sem. Ismerős? Megtalálni a megfelelő forrásokat és tudni hatékonyan használni őket nem annyira egyszerű dolog, és nem a te hibád, ha nem megy annyira könnyen – sem a gimi, sem az egyetem nem segít neked sokat abban, hogy megtanuld.

Pedig ha hatékonyan tudsz keresni és alkalmazni a forrásaid, jelentősen meggyorsítod a beadandó megírásának folyamatát is, és a hivatkozás listád is hamarabb elkészíted.

Ebben szeretnénk segíteni, és végigvezetünk a beadandódhoz végzett forráskutatáson 7 egyszerű lépésben.

1. Találd meg a témát

Úgy keress forrást, hogy már pontosan tudod, mi a témád. Ha csak a területet tudod, akkor órákat fogsz keresgéléssel tölteni, szétaprózódsz, rengeteg irreleváns dolgot elolvasol, ami nagyon sok felesleges idő. Ha viszont már pontosan tudod, hogy mivel kapcsolatban keresel forrást, sokkal hatékonyabban tudsz a könyvtárban kutakodni.

Hogyan fogalmazd meg a pontos témád? Rajzolj mind map-et. Kezdd el messziről, írj le ötleteket, és hozzájuk kapcsolódó felvetéseket. Kösd össze az összetartozó dolgokat, és ágazz le belőlük új irányokat. Hosszasnak tűnhet, de mivel egy irányított gondolkodás, valójában sokkal gyorsabb, mint ha könyvek lapozgatásával töltöd az időt a konkrét téma megtalálása céljával.

2. Pontosítsd a témád

Ha már leszűkítetted a keresést, és van 3-4 lehetséges témád, akkor egy további pontosítással még jobban körülhatárolhatod. Keress rá a neten mindre, nézd meg, mennyi elérhető könyvet találsz a témában, böngészd végig kapcsolódó cikkek hivatkozáslistáját.

Azok alapján, amit találtál, meghatározhatod az egészen pontos témád, ami már megválaszolandó kérdéseket is felvet. Jó, ha olyat választasz, amiről sok minden elérhető a neten, mert akkor gazdag forrásanyagból tudsz majd dolgozni. Ha valamiről nagyon kevés forrást találsz, hiába az volt a kedvenc ötleted, engedd el, mert csak megszenvedsz vele.

3. Találd meg a legalapabb forrásokat

Megvan a témád, és azt látod, hogy rengeteg felhasználható alapanyag van. Ez jó. De egyben nehézség is, hiszen mikor fogod minden átrágni magad? Könnyíthetsz a saját dolgodon, ha megtalálod az alap forrásokat. Mi az a könyv, szöveg, amire a legtöbb kapcsolódó cikkben hivatkoznak? Keress 3-5 ilyet, és azokban merülj el mélyebben.

Ha ilyen alap forrásról van szó, akkor valószínűleg nagyon jól használható tartalmat találsz majd benne a saját írásodhoz, jó eséllyel több perspektívát is kínál, és akár segít további irányokba utat mutatni neked.

4. Olvass és jegyzetelj

Hogyan olvasd ezeket az alapforrásokat, hogy ezt később is tudd használni? Folyamatosan jegyzetelj. Nézd meg a fejezetcímeket, alcímeket, és gyűjtsd ki ezeket, hiszen ezek határozzák meg a fókuszpontjaid. Írj le minden olyan kérdést, ami felmerül benned az olvasás során. Lehet, hogy némelyikre választ kapsz egy következő fejezetben, de lehet, hogy ez nyit ajtót a saját további kutakodásod számára.

Időről időre tarts szünetet. Ha vég nélkül olvasod ezeket az anyagokat, nagyon hamar eljutsz arra a pontra, amikor a friss információk már kitörlik azt, amit a könyv elején olvastál. Hagyd leülepedni, és gondold végig.

Ne olvasd el az egész könyvet, csak a releváns fejezeteket.

5. Kezdj el írni

Amint belefeledkezel a kutatásba, a dolog átcsaphat halogatásba. Mert nem kezdesz írni, csak még elolvasod ezt. Még úgyis alig van ismereted, muszáj tovább olvasnod. De ez nem jó irány. Sosem jön el az a pont, mikor összeáll a fejedben az egész beadandó, mert ez nem így működik.

Ha már van pár kulcs állításod, megválaszolandó kérdésed, fogj hozzá az íráshoz. Mindent kiegészíthetsz később – de közben azt is észreveheted, hogy ennyi input már elég volt, hogy végigvidd az egész gondolatmenetet.

6. Végezz további kutatást

Ha már van egy nyers alapszöveged, egy részletes vázlatod, valamennyi megvan a valódi szövegből, akkor észre fogod venni, hogy felmerültek azok a nagyon pontosan megfogalmazható kérdések, amikre választ kell találnod. Ezt kutatta már valaki? Ezzel kapcsolatban mi az álláspont? Egész konkrét kérdéseid lesznek, amelyekre sokkal könnyebb megtalálni a választ egy szakirodalomban, mint az általános keresgélés.

Ilyenkor se ússz el, és ne használd halogatásra a kutatást! Csak azokra keress választ, ami fehér folt még a szövegedben.

7. Hivatkozd le a forrásaid

Miközben olvasgatsz, érdemes egy doksiban gyűjteni azokat a címeket, amiket tudod, hogy a források között fel akarsz majd tüntetni. Ez megkönnyíti, hogy semmit ne hagyj ki. Az is jó, ha odaírod magadnak, melyikben mit olvastál, mert akkor könnyebben megtalálod a dolgozatban, hova kell illeszteni a lábjegyzetet.

A források valójában nagyon sokat segítenek neked egy beadandó megírásában, mert rengeteg alapanyagot szolgáltatnak a kontextus megteremtésében. Egy-egy ilyen dolgozatban neked arra kell koncentrálnod, hogy a már megfogalmazott állításokat hogyan tudod egy konkrét példára alkalmazni, vagy újabb kérdésfelvetések megfogalmazására felhasználni. Az is fontos viszont, hogy ne pazarolj el rá túl sok időt: ebben segíthetnek a fenti tippek.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel