Így tanulj könnyebben és jegyezz meg több dolgot – szünetekkel

Szerző: Diákszemmel

A tanulás túl sok időt elvesz. Egy nap 24 óra, amiből te is szeretnél minél többet alvással tölteni. Meg más dolgokkal, ami nem tanulás. Mi segíthet elérni ezt a célt? Ha hatékonyabban tanulsz. Ebben segít a szünetes ismétlő technika!

Nagyon hatékony technika, amit akár kis jegyzetkártyákkal vagy appokkal gyakorolhatsz. Még azt is tudományosan vizsgálták, hogy milyen nagy szüneteket kell tartanod, hogy a legnagyobb mennyiségű információt jegyezd meg a tanulnivalóból.

A technika alapja az, hogy a megfelelő mennyiségű információ megjegyzéséhez bizonyos időközönként szünetet kell tartani, hogy az addig olvasott tananyagnak legyen ideje megszilárdulni. Ha ugyanis szünet nélkül próbálod megjegyezni az új dolgokat, ezek egy ponton túl felül fogják írni a korábbiakat.

A másik alapvetés, amire az idők során rájöttek, hogy mindaz az információ, amit egyszer eltároltunk az agyunkban, ott is marad: nem azzal van a baj, hogy eltűnik, hanem hogy nem tudjuk előhívni. Az előhívást pedig az ismétlés segíti. Mint egy könyvtárszoba esetében. Ha van egy hatalmas könyvtárszobád, és veszel egy új könyvet, felteszed a polcra, másnap még emlékszel, hol van. A könyv később sem tűnik el, de ha sok újat veszel, akkor egy idő után nem fogsz emlékezni, hogy ez a bizonyos darab melyik polcon is van. Így van ez a tanulnivalóval is.

Ezt segíti az ismétlés. Kutatók arra jutottak, hogy így a legoptimálisabb az ismétlések ütemezése:
1. ismétlés: 1 nap
2. ismétlés: 7 nap
3. ismétlés: 16 nap
4. ismétlés: 35 nap

Ehhez még egy remek szoftver is van, a SuperMemo.

Mit segít ez neked egy vizsgaidőszakban, amikor 4 napod van felkészülni a vizsgára? Nos, persze erre is van megoldás. De azért legalább egy héttel számolni kell. Az első tanulás után az első ismétlés iktasd be 1-2 nappal később. Majd pedig tervezz be egy harmadik ismétlést is a vizsga előtt.

Hogyan ültetheted át a gyakorlatba a legegyszerűbben? Készíts ismétlő kártyákat, és ezeket csoportosítsd az információ nehézsége szerint. Az első csoportban legyenek azok, amiket minden nap előveszel, és átismételsz. A második csoportban azok, amiket minden másnap húzol elő. A harmadik dobozban pedig az olyan információk, amit hetente egyszer átnézel.

Ezeket a kártyákat elkezdheted készíteni már a félév során is. Ez lenne az ideális, persze tudjuk, hogy nehéz megvalósítani. De ha belegondolsz, mennyivel megkönnyíted magadnak a vizsgaidőszakot, érdemes tenni egy próbát!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel