7 tipp: így készíts ismétlő kártyákat

Szerző: Diákszemmel

Arról már korábban volt szó, hogy az ismétlés milyen remek eszköz arra, hogy jobban elmélyítsd, amit megtanultál. Az ismétlő kártya pedig magát az ismétlést könnyíti meg! Te szoktad használni? Most mondunk 7 tippet, amivel egyszerűen készíthetsz hasznos ismétlő kártyákat.

Gyakori kifogás, hogy az ismétlő kártya elkészítése sok idő, ha azt az időt arra fordítom, hogy a könyvet olvasgassam, több mindent megtanulok. Ehhez elsősorban azt szeretnénk leszögezni, hogy ismétlő kártyát nyilván nem a teljes tananyagról kell készíteni. A legpraktikusabb módszer, ha magad elé készítesz üres kártyácskákat, és olvasás közben jegyzeteled fel ide azokat a dolgokat, amiket tudod, hogy nehéz lesz megjegyezni, és segíthet a kikérdező kártya.

Így egyrészt nem az olvasás után kell egyszerre elkészítened az összeset, ami valóban unalmas és időrabló tevékenységnek tűnhet, másrészt pedig feldobja a monoton olvasást is, ha a kártyákat rajzolgathatod. Miért mondunk rajzolgatást?

Mert a tippjeink pont arról szólnak, hogy az ismétlő kártyák úgy lesznek hatékonyak, ha egy kicsit kreatívabban készíted el őket.

1. Készíts sajátot

Másét használni vagy sablonokat letölteni azért nem olyan hatékony, mert rengeteg lehetőséget elvesztegetsz: a memóriánk nagyon összetetten működik. Ezek a kártyák nem csak az ismétlés miatt fognak neked segíteni, hanem számtalan más faktor is előjön, például lehet, hogy az segít majd felidézni, hogy eszedbe jut, ahogy színezted ki ezt a kártyát. Mint amikor emlékszel, hogy a válasz ott volt az ábra fölött, az oldal tetején, vagy tudod, hogy ezt a barátnőddel egy kávézóban próbáltátok megtanulni.

2. Rajzolj

Ne csak tényeket, információkat, adatokat írj a kártyákra, hanem firkálj oda kisebb rajzokat: ami eszedbe jut az adott dologról, bármilyen vicces képzettársítás, ami később segíthet felidézni magát a választ is.

Ne illusztrációra gondolj, nem lerajzolni kell a választ, sokkal inkább szabad asszociációra. A vizuális elemek segítik a megjegyzést és felidézést: a képekre sokkal jobban emlékszünk, de a legtutibb kombináció állítólag a kép és szöveg együttese.

3. Egy kártyán csak egy adat szerepeljen

Sokan esnek abba a hibába, hogy komplex összefüggéseket vésnek fel az ismétlő kártyácskákra. Csakhogy ez nem így működik, nem ez a hatásmechanizmusa. Egyrészt így tényleg sok időt elvesz az elkészítésük, mert azt jelenti, kijegyzeteled a tananyagot. Másrészt pedig csökken a hatékonysága, hiszen ebben a formában nem lesz több, mintha valóban a füzetedbe jegyzetelnéd ki a könyvet.

A másik hiba ebben a megoldásban, hogy könnyen azt hiszed, tudsz dolgokat, amiket pedig nem. Például, törit tanulsz. Adott egy háború, felírod a kártya egyik oldalára. Majd a másik oldalára felírod, hogy mikor volt, ki nyert, milyen hadi újítást vezettek be, és melyik volt a leghíresebb csatája. Később, az ismétlés során előkerül ez a kártya, és te kezded sorolni: ekkor volt, ők nyertek, ez volt a legnagyobb hadi újítás.. megfordítod, és nyugtázod magadban, ja, igen, és ez volt a leghíresebb csata – tudtam. De nem tudtad. Felismered, és akkor ismerős is, de nem biztos, hogy fel tudnád idézni.

4. Az összetett kérdéseket bontsd külön adatokra

A fenti pontból következik ez a megoldás, de azért külön is kihangsúlyozzuk. Az összetett kérdéseket szedd szét visszakérdezhető elemekre, és egy-egy kártyán mindig csak egyet szerepeltess belőle. Ez több okból is jó: egyrészt hatékonyabb lesz az ismétlőd kártyád, másrészt abban a folyamatban, amikor szétszeded elemeire a problémát, kérdéseket gyártasz belőle, átgondolva foglalkozol a témával, és már ez önmagában segít a megjegyzésben.

5. Mondd ki a válaszaid hangosan

Ezt csinálhatod magadban is, de az is jó, ha egy barátodat megkéred, hogy kérdezzen ki a kártyáid segítségével, és neki mondod el a választ. Miért jó ez? Mert a hangosan kimondott szó egy másik inger, ami segítheti a felidézést. Sokan vannak, akik sokkal nehezebben tanulnak olvasás után, míg ha valaki elmondja nekik az adott dolgot, azonnal megjegyzik az egészet. Elképzelhető, hogy a vizsgán úgy tudod majd felidézni az adott választ, hogy valamilyen módon eszedbe jut, ahogy kimondtad, és mint egy mentális diktafonnal, le tudod játszani.

6. Tanulj a kártyáiddal fordítva is

Időnként fordítsd meg a kártyákat, és indulj ki a válasz oldaláról: tudod-e, mi a kérdés. Ez a módszer is inspirálja a kognitív folyamatokat, segít elmélyíteni az adott információt úgy, hogy szó szerint egy másik oldalról is megvizsgálod azt.

7. Ne kizárólag ismétlő kártyákat használj

Azt fontos tudni, hogy az ismétlő kártyát nem érdemes az egyetlen tanulássegítő módszerként használni. Ahogy az már a fentiekből kiderült, nem is alkalmas mindenféle információ memorizálására: az összetettebb dolgokat csak úgy tudod megjegyezni a segítségével, ha szét tudod szedni elemekre.

Az ismétlő kártya elsősorban adatok, definíciók rögzítésére alkalmas, de nem helyettesíti az összefoglalások, kvízek, mind map-ek funkcióját.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel