Így jegyzetelj jobban

Szerző: Diákszemmel

Jól jegyzetelni gimiben is fontos, egyetemen pedig aztán elengedhetetlen. Ha te is sokszor futottál már bele, hogy félév végén, mikor készülsz a vizsgára, és előveszed a jegyzeteid, semmire nem tudod használni őket, akkor ez a cikk neked való. Adunk pár tippet, hogy hogyan jegyzetelj hatékonyabban, úgy, hogy fel is tudd használni később.

Érkezz felkészülten az órára

Nem tudom, ezt valaha valaki megvalósította-e? Az mindenesetre biztos, hogy sokat segít a jegyzetelésben, ha előre utánaolvasol az óra anyagának, beleolvasol a szakirodalomba, egyszóval képbe kerülsz az anyaggal kapcsolatban. Ha tudod, miről beszél a tanár, ha ismerősen cseng a téma, akkor értelmesebben is tudod lejegyzetelni. Igazán nehéz tantárgyaknál, ahol tényleg kérdéses számodra, hogy fogsz tudni levizsgázni, érdemes megpróbálni.

Na, de nézzük a jegyzetelési technikákat

1. A hierarchikus

Sokat segíthet majd a jegyzetek visszaolvasásánál, ha pontokba szeded a tanár mondanivalóját. Mi a fő téma, alatta melyek a nagyobb témák, és azokon belül mik a fontos gondolatok.

Ha ilyen felsorolásos-címszavas rendszert alkalmazol, akkor a vázlat segítségével kirajzolódik a tananyag logikája, ami később segíthet a tanulásnál.

2. A címadós

Húzz egy függőleges vonalat a lapon, amivel 1/4 – 3/4 arányban osztod fel az oldalt. Jegyzetelj a jobb oldalra, a nagyobb részre, a bal oldali szekcióban pedig adj címet az egyes nagyobb tematikai egységeknek. Ezt megcsinálhatod óra közben is, ha egyértelmű, de óra után is, ha úgy könnyebb.

Forrás. Pinterest

Így saját magad számára is nagyobb egységekre tagolod a tudnivalót, a jegyzeteid pedig jól kereshetők lesznek később – hiszen csak a bal oldali oszlopban kell végigfusd a tematikát, hogy megtaláld, amit keresel.

3. Mind map

A mind map, vagy elmetérkép módszer azoknak jó, akik erős vizuális memóriával rendelkeznek. Ebben a metódusban a központi gondolat-gombócból ágaznak el a hozzá tartozó témák, amik szintén alegységekre tagolódnak.

Ez a módszer nem minden téma esetén alkalmazható, ahol azonban egymásból következő és sokfelé ágazó logikai rendszert kell megérteni, ahhoz kiváló. Ha jó a vizuális memóriád, akkor kiválóan fel tudod majd idézni a rajzod, és ez segít előhívni a fontos tudnivalókat.

Forrás: Pinterest

A mind map-et a tanár beszéde alapján nehezebb elkészíteni, de óra után, otthon a jegyzeteid alapján készíthetsz magadnak egyet.

4. Színezős rajzolós

Alakítsd a jegyzeteid egyfajta bullet journal stílusra, hagyd szellősen, rajzolj bele értelmező kis motívumokat, színezd. Akinek van ehhez kreativitása, az bátran vesse be a jegyzeteléskor is, egyrészt így kreatívabb folyamat lesz a jegyzetelés, másrészt könnyebb ebből tanulni – arra számíts, hogy mindenki a te jegyzeteid fogja elkérni.

Forrás: Pinterest

Ez a módszer persze nem igazán bevethető, amikor gyorsan és sok infót mond el a tanár. Ha azzal küzdesz, hogy egyáltalán mindent felírj, amit elmond, akkor nincs időd közben rajzolgatni, de aki lassan, sok ismétléssel és hosszú magyarűzó szakaszokkal beszél, az ő óráján ez kifejezetten jól bevethető módszer.

Mindegyik esetben segíthet, ha este otthon átnézed az aznapi jegyzeteid, és megnézed, mennyire értelmes és összeszedett, amit írtál. Ahol érzed, hogy hiányosság van, ott most még emlékezetből ki tudod pótolni – ez a vizsgaidőszakban visszamenőleg már nem fog menni.

Érdemes ilyenkor kiemeléseket végezni, bekeretezni a fontosabb gondolatokat, szövegkiemelővel tagolni a témát.

Nem igényel olyan nagy időráfordítást, de a későbbiekre nézve nagyon sokat segíthet, ha minden este ráncbaszeded az aznapi jegyzeteid – a vizsgaidőszakban sok időt spórolhatsz meg.

Ha pedig arra is rá tudod magad venni, hogy időről időre elővedd a korábbi jegyzeteid, összefésüld, átolvasd őket, akkor az ismétléses tanulás technikáját alkalmazva vizsgaidőszakra gyakorlatilag a fejedben lesz a teljes féléves tananyag.

A fentiek persze mind kézzel írott jegyzetelésről szólnak, de mi a helyzet, ha te a laptopod viszed be órára?

Alapvetően azt javasoljuk, hogy írj papírra. Egy kutatás arra jutott, hogy azok a diákok, akik laptoppal jegyzetelnek, csak mechanikusan legépelik, amit a tanár mond, kevésbé értelmező jegyzeteket készítenek. Géppel gyorsabban írsz, ezért le tudsz írni szinte mindent, de éppen ezért nem gondolod át közben, nem szűröd ki magadnak belőle a lényeget.

Ha laptopra jegyzetelsz, nem tudod aláhúzogatni, bekarikázni a fontos részeket – legfeljebb ha kinyomtatod, de az meg milyen már.

Ha igazán belejössz a jegyzetelésbe és remek jegyzeteket készítesz, a kötelező irodalmat is hozzájegyzetelheted a vizsgaidőszakban – készítve magadnak egy átlátható, könnyen tanulható alapot!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel