Így kelj fel motiváltabban reggel

Szerző: Diákszemmel

Hamarosan jön a vizsgaidőszak, amikor minden reggel alkudozol magaddal, hogy csak még egy órára visszafekszel, reggeli után pedig minden létező pótcselekvést kitalálsz, mire ráveszed magad, hogy odaülj tanulni. Közben meg lelkifurdalásod van, amiért megint elment az egész délelőtt, és nem csináltál semmit. Adunk 4 tippet, ami talán segíthet, hogy neked is motiváltabban induljon a reggel.

1. Kísérletezz az időbeosztással

Az egyik legalapvetőbb dolog, hogy elképzelhető, hogy olyan dologra akarod rávenni magad, ami egyáltalán nem neked való. Rengeteg cikk született már, amiben híres és sikeres embereket kérdeznek a reggeli rutinjukról, és egészen különböző válaszok születtek. Ami azt jelenti, hogy nincs egy általános érvényű rutin, amit mindenki sikeresen alkalmazhat.

Hiába tervezed be, hogy reggel 8-tól nagyon intenzíven haladsz délig, ha a bioritmusod nem a korai kelésre van hangolva. Felkelsz, de álmos leszel, nem bírod rávenni magad, hogy csináld a dolgod, mert a szervezed még aludna. Ilyenkor érdemesebb átgondolni, hogy rendesen kialudd magad, délelőttre egyéb teendőket tervezz be, és eleve csak ebéd után ülj le a tanulással foglalkozni.

Így frissebb is leszel, és nem lesz lelkifurdalásod sem, mert nem érzed úgy, hogy órákat elvesztegettél.

2. Alakíts ki egy reggeli rutint, ami elvezet a tanuláshoz

Ha nehezen tudod rávenni magad reggel, hogy hozzákezdj a tanuláshoz, segíthet, ha felépítesz egy rutint, ami elvezet idáig. Mire gondolunk? Kezdj bele először kisebb energiát igénylő feladatokba, például mosogass el, csináld meg az ágyad. Etesd meg a macskát, vagy épp végezz néhány tornagyakorlatot. Mindenképp tusolj le és öltözz fel, valamint reggelizz meg rendesen. Böngészd át a hírfolyamod, de ne több órán át, csak tényleg a legfrissebbeket.

Mire mindent elvégzel, nem telik el sok idő, mégis úgy érzed, már benne vagy a tevékeny napban, és sokkal könnyebben odaülsz az íróasztalodhoz is.

3. Tervezz reális mennyiséget

Sokszor attól veszted el a motivációd – anélkül, hogy igazából tudatában lennél -, hogy sokkal több mindent tervezel megcsinálni, mint ami belefér egy napba. Valahol érzed, hogy ez úgysem fog beleférni, és ettől pedig elmegy a kedved, mert tudod, hogy a nap végén úgyis elégedetlen leszel.

Készíts tehát napi tervet arról, hogy mivel szeretnél haladni, és úgy tervezd meg, hogy az valóban bele is férjen.

4. Kezdd a napot valami olyannal, amit szeretsz

A tanulás valószínűleg nem tartozik a kedvenc időtöltéseid közé, ezért azzal kelni fel, hogy reggel azonnal le kell ülnöm hozzá, és azt csinálni egész nap, nem biztos, hogy feldob. A jutalmazási stratégiával szemben talán még többet segíthet, ha valami kellemessel indítod a napot, ami feltölt és amiért van kedved felkelni.

Legyen ez az edzés, vagy az, hogy olvasod az épp aktuális regényed egy órán keresztül, bármi olyan tevékenység, amivel szívesen indítod a napot. Ha ez megadta a kezdő lendületet, utána könnyebben ülsz le a feladatokhoz is.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel