Így kerüld el a multitaskingot a hatékonyabb napért

Szerző: Diákszemmel

Te is sokszor beleesel a hibába, hogy több dolgot csinálsz egyszerre, jön egy e-mail, ide kapsz, oda kapsz, ugye? Lehet, hogy nem veszed észre, de az az igazság, hogy ez jelentősen lelassít.

A multitasking nem új keletű jelenség, de most, amikor főleg laptopon dolgozunk, és a telefonunkon minden új üzenet csipog, villog, felhívja magára a figyelmet, még nehezebb következetesen egy dolgot végigcsinálni. Pedig kutatók sokat foglalkoztak a kérdéssel, és egyértelműen arra jutottak, hogy lassabbak vagyunk, ha több dologba fogunk bele párhuzamosan. Egyszerűen azért, mert plusz agyi tevékenységet igényel, ha két dolog közt váltogatva újra és újra felvesszük a félbehagyott téma fonalát.

A követendő technika tehát az, hogy amint belekezdesz egy dologba, azt csináld végig, és csak ha megvagy, akkor lépj át a következőre. Hiába küldték át e-mailen az ahhoz kapcsolódó anyagot, ne olvass bele. Hiába kérdez rá az egyik barátod üzenetben, hogy te érted-e, ne válts át, hogy kiderítsd, érted-e.

A legegyszerűbb módszer ehhez, ha tervet készítesz az adott napra az elvégzendő feladatokról, és a terv szerint haladsz végig.

Ha eszedbe jut valami, akkor nem megcsinálod gyorsan, hanem felírod a listád végére. Így nem fogod elfelejteni, de nem zökkented ki magad.

Ha nagyon elmélyülős munkát csinálsz, legjobb, ha lekapcsolod az értesítéseket. Így nem lesz meg a kísértés, hogy belenézz valami másba.

Hagyj magadnak időt a csúszásokra: gyakori probléma, hogy készítünk egy nem reális, teljesíthetetlen tervet magunknak az adott napra, amivel persze csúszásba kerülünk. Ez rossz érzés, és még be is pánikolsz, mert azt a másik dolgot mindenképp meg kell ma csinálni, a harmadikkal pedig muszáj valamennyit haladni. Ekkor aztán azonnal elkezdesz mindenbe belekapni, és még jobban lelassulsz.

Tervezz be pihenést is, ebbe az időszakba beletartozhat az is, hogy megnézed a közben beérkezett üzeneteket. Még ha erről eszedbe jut is egy fontos feladat, akkor se törd meg a napi rutinodat, hanem írd fel a lista végére.

Mikor működhet a multitasking?

Ha olyan feladatot csinálsz, ami nem igényel jelentősebb gondolkodást, ráadásul még utálod is, akkor működhet. Ilyenkor megvan az az előnye is, hogy egyszerre több mindennel haladsz, amitől nagyon elégedett leszel magaddal. De ez kizárólag mechanikus feladatok esetében működik.

A multitasking a legtöbb esetben tehát mégis kerülendő, mert kevésbé hatékony, és ezáltal tovább tart tőle az adott tevékenység.
A multitasking legjobb elkerülési módja a listaírás: így ha eszedbe jut valami, ha bejön egy újabb feladat, tehetsz róla, hogy ne felejtsd el később, mégsem zökkent ki közben.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel