Így oszd be az időd vizsgaidőszakban

Szerző: Diákszemmel

Közeleg a vizsgaidőszak, ami az éjszakába nyúló tanulás és az állandó késésben levés időszaka. Ha még neked se sikerült totális kimerültség nélkül megúsznod soha ezt az egy hónapot, akkor olvasd el tippjeinket!

Tegyél érte, hogy minél kevesebbet halogass, és hatékonyan tanulj

Ebben a cikkben már írtunk arról, hogyan tudod elérni, hogy abbahagyd a halogatást. Bármi is működik neked, nagyon fontos, hogy előrelépj ebben, ugyanis rengeteg időt és energiát visz el.

Priorizáld a tanulnivalókat

Azt, hogy milyen sorrendben és mekkora szünetekkel követik egymást a vizsgáid, minimális mértékben tudod szabályozni, de az, hogy mikor mire készülsz, teljesen rád van bízva. Amikor felveszed a vizsgáid, állíts egy fontossági sorrendet, és mérd fel, mire hogy tudsz megfelelő időt szánni.

Ha például van egy nehéz vizsgád, amire csak két napod lesz, tervezz be már egy korábbi időszakra olyan napot, amikor ezzel foglalkozol.

Állíts fontossági sorrendet magában a tanulnivalóban is. Ne tölts feleslegesen sok időt valami olyannal, ami legfeljebb egy kérdés lesz a vizsgán, viszont mélyedj el abban, ami jó eséllyel a sok pontos kérdés lesz.

Tudj meg minél többet a vizsgáról

Mindenképp tájékozódj, hogy karikázós, kifejtős, egy mondatos válaszos vizsga-e, ami előtted áll, hiszen ez sokat segít abban, hogy megfelelően készülj. Ha karikázós, akkor az adatokra kell rámenned, ha kifejtős, akkor sokkal inkább az összefüggéseket kell megértened.

Készíts részletes beosztást

Sokkal jobban körülhatárolható lesz a tanulás magad számára is, ha előre eltervezed az egészet. Pár órás időintervallumokra oszd be, hogy mikor mivel foglalkozol: így te is jobban érzed, mivel milyen gyorsan kell haladnod, és nem fogsz elúszni – mert már a tervezés során kiderül, ha valamire nem jut elég idő, és kell találni neki szabad idősávot.

Ha valamivel mégis kicsúszol az időben, akkor azt egyszerűen hagyd ott, és lépj a következő programpontra. Így megakadályozhatod, hogy az egész időbeosztás egy nyomasztó elmaradássá duzzadjon, akár inspirálhat is, hogy a többivel haladj rendesen. Ha pedig marad időd, a végén visszatérhetsz ahhoz, ami kimaradt.

Tervezz be pihenést is

Fontos hangsúlyozni, hogy a pihenés terv szerint is része kell legyen az időbeosztásodnak, mert a szervezeted úgyis kiköveteli magának, egy idő után nem fogsz tudni koncentrálni.

Éppen ezért téves az a gondolat, hogy “nagyon kevés időm van rá, nem tudok szünetet tartani”, ugyanis ha fáradsz, sokkal lassabban haladsz: összességében tovább tart, mintha tartanál egy frissítő szünetet.

A jó időbeosztás kulcsa a jó tervezés: a legtöbben ott csúsznak el az időbeosztással, hogy többet terveznek, mint amit képesek megvalósítani, vagy éppen nem gondolják végig, hogyan valósítják meg az előttük álló feladatokat. Ha ezt ki tudod küszöbölni, már sokkal előrébb vagy.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel