Így tedd érdekesebbé a tanulást

Szerző: Diákszemmel

Tanulni unalmas, igaz? Akárhányszor leülsz hozzá, a gondolataid máris ezerfelé kalandoznak, hogy mit csinálnál szívesebben (kb. bármit), de közben mégis muszáj haladni vele. Mit tehetsz, hogy egy kicsit szórakoztatóbb legyen? Adunk pár tippet.

1. Érdeklődj a téma iránt

A legfontosabb dolog, hogy keltsd fel a saját érdeklődésed a téma iránt. Ha ugyanis maga a téma unalmas számodra, akkor sokkal nehezebb lesz a száraz tényeket megtanulnod. Ez már önmagában ellentmondásnak tűnik, hiszen ha érdekelne a téma, eleve nem unnád a tanulást? Csak gondolj arra, mennyi, számodra korábban teljesen érdektelen dologról lettek beható ismereteid egy sorozat vagy egy játék kapcsán. Próbáld gyakorlati kontextusba helyezni, gondold végig, mitől válhatna érdekessé számodra, milyen megközelítésből találsz benne valami izgalmasat.

2. Állj hozzá másképp

Egy pszichológus arra jutott, hogy kétféle módon állunk hozzá a tanuláshoz: vagy azt mondjuk, hogy a tudásunk és a tehetségünk kapacitása fix – ilyenkor ha például egy matek példát nem tudunk megoldani, akkor elkönyveljük, hogy mi egyszerűen nem vagyunk matekos aggyal ellátottak -, vagy úgy gondoljuk, hogy képesek vagyunk fejlődni – ilyenkor a nehéz kérdéseket alaposan átgondoljuk, és úgy véljük, gyakorlással bele fogunk jönni.

Az első hozzáállás persze jelentős gátakat vet a tanulásnak. A fix hozzáállás azt eredményezi, hogy jelentősen elveszíted az érdeklődésed az első alkalommal, amikor valami nehezebben megy. Könnyebbé teheted a tanulást magad számára, ha igyekszel átállni a második verzióra. Így érdekesebbé, megugrandó kihívássá válik a feladat.

3. Tanulj valakivel

Ez épp annyi veszélyt rejt magában, mint amennyire szórakoztató. Mondani sem kell, hogy nagyon sok esetben ez beszélgetésbe, filmnézésbe, vagy csak egyszerű közös semmittevésbe fullad, és nem haladtok semmit. Ha viszont megfelelően csináljátok, akkor hatékony módja lehet a tanulásnak, ami ráadásul szórakoztatóbb is, mint egyedül ülni a könyv fölött egész nap.

Ahhoz, hogy ténylegesen tanuljatok együtt, nyilván önuralomra is szükség lesz, de sokat segíthet, ha előre meghatározzátok, hogy mit szeretnétek átvenni. Ha csak leültök, hogy készüljünk együtt a vizsgára, az formátlan, nem tudjátok konkrétan számon kérni magatokon a nap végén. Ha azonban pontos listátok van, azon végig lehet haladni.

Azért tud hatékony lenni ez a módszer, mert az interaktív tanulás többféle ingert ad, több mindenhez tudod kötni a tanultakat, és így könnyebben előhívhatod a vizsgán. Ráadásul sokkal szórakoztatóbb, mint egyedül tanulni.

4. Változtasd meg a környezetet

Sokszor már az is segíthet, ha más környezetben végzed a tanulást, mint addig: ha mondjuk elmész egy kávézóba, és egy forró csoki mellett jegyzeteled ki a következő három fejezetet. Illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy olyan helyen, ahol kifejezetten nem érzed jól magad, ne próbáld meg magadra erőltetni a tanulást. Ha már magáról a helyről is folyamatosan elvágyódsz, akkor a tanulás még nagyobb kín lesz, amitől már duplán meg akarsz szabadulni.

5. Alakíts ki egy mini önjutalmazási rendszert

Tagold a tanulást különböző etapokra, és jutalmazd meg magad egy-egy etap végén. Ez a jutalom lehet bármi, egy csoki, egy kis séta, vagy egy epizód a kedvenc sorozatodból – a felfrissülés mindenképp jót tesz, a jutalom pedig motivál, hiszen el akarod érni.

Fontos, hogy ezek tényleg szórakoztató dolgok legyenek, ne csak valami olyasmi, ami még jobban lefáraszt, mint hogy végigpörgeted a közösségi médiát.

Persze a tanulás a fentiekkel sem lesz a kedvenc szórakozásod, nem azt szeretnénk állítani, hogy mekkora bulivá lehet változtatni. Viszont amikor már nagyon nyűgös vagy, akkor a kisebb dolgok is jelentős változást eredményezhetnek a hangulatodban, amikben segíthet, ha beveted a fentieket.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel