5 tipp, ha suli mellett dolgozol

Szerző: Diákszemmel

Ha te is vágysz az anyagi függetlenségre, és suli mellett diákmunkában dolgozol, akkor az átlagosnál jobban kell tudnod megszervezni a mindennapjaid. Ehhez adunk most pár tippet, hogy könnyebb legyen a két feladat egyszerre.

Mert a feladatok mellett persze társasági életet és szabadidőt is szeretnél, nem szeretnél teljesen kiégni, és azt sem szeretnéd, ha a suliban csak a minimumot tudnád hozni, mert nem marad elég időd ezzel foglalkozni.

1. Fejleszd az olvasási technikád

Az egyik legszűkebb keresztmetszet az olvasásra szánt idő: a sulihoz sok mindent el kell olvasnod, ami bizony nem kevés időbe telik. Ha fejleszted az olvasási technikád és megtanulsz gyorsabban olvasni, hasznos időt nyerhetsz!

Segít, ha mindent alaposan kiszámolsz: mikorra kell elolvasnod egy könyvet, mennyi oldal, és mennyi időt tudsz rászánni. Ezekből aztán ki tudod számolni, mennyi oldalt kell elolvasni egy óra alatt – ehhez a célszámhoz pedig tartani kell magad.

2. Használd ki a tömegközlekedéssel töltött időt

Habár minden más esetben arra biztatnánk, hogy járj biciklivel a városban, most mégis jól jöhet, ha a tömegközlekedést választod. Így ugyanis az utazás idejét is tanulásra tudod fordítani: gondolj bele, naponta akár 1-2 óra is lehet!

Éppen ezért mindig legyen nálad valamilyen sulihoz szükséges jegyzet, könyv, amiből éppen készülnöd kell. Várakozni kell a postán fél órát? Máris nem elvesztegetett idő!

3. Határozd el magad az áldozathozatalra

Hiába jó az időmenedzsmented, minden valószínűleg nem fog beleférni egy napba. Egyszerűbb, ha már az elején elhatározod, mi lesz az, amiről ebben az időszakban lemondasz, így nem lesz egy újabb és újabb csalódásfaktor minden alkalommal, amikor nem tudsz rá időt szánni.

Ezek között viszont ne legyen a családdal, barátokkal töltött idő, mert ha bezárkózol, elszigeteled magad, akkor rosszul fogod érezni magad, és nem leszel képes teljesíteni. Ne legyen közte az edzésről való lemondás sem, mert most aztán kiemelten szükséged lesz rá, hogy fitt állapotban legyél.

4. A munkahelyeden aktívan kommunikálj a suliról

A főnököd tudjon arról, mit tanulsz, mennyire fontos neked, időről időre számolj be neki, hol tartasz. Így ha beosztást kell cserélned, vagy extra ideig nem tudsz menni dolgozni egy iskolai feladat miatt, megértőbb és megengedőbb lesz. Mindig igyekezz időben szólni, ha már tudod, hogy valamikor majd nem számíthat rád – ha hagysz elég időt neki, hogy megoldja, akkor neki sem olyan bosszantó.

5. Koncentrálj a célodra

Végezetül pedig egy olyan tipp, ami lelkileg segít, amikor már nagyon fáradt vagy. Fókuszálj arra, hogy miért csinálod, amit csinálsz. Erősítsd magadban a jó dolgokat, amiket ezen keresztül elérsz. Koncentrálj a céljaidra, amik felé tartasz, és máris jobban érzed majd magad.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel