8 dolog, amire készülj fel, ha a briteknél tanulnál

Szerző: Diákszemmel

Sokan fontolgatják, hogy Nagy-Britannia valamelyik egyetemére mennek tovább tanulni, esetleg csak fél évre ösztöndíjjal. Evidens választás a nyelv miatt is, és az oktatási intézmények színvonala miatt is. Lássuk, mire számíthatsz, ha odaköltözöl egy időre tanulni.

1. Készülj a kultúrsokkra

Nem is gondolnánk, hogy a szűk környezetünk (úgy mint az ország, amelyben élünk) mennyire meghatározza a viselkedési normáinkat, azt, hogy mit tartunk megszokottnak és mit extrémnek. A brit kultúra ugyanúgy európai kultúra, mint a miénk, tehát nem is olyan óriási a különbség, mégis készülj fel, hogy eleinte azt fogod érezni, minden másként megy.

2. Az étel

A gyorséttermi láncoknak köszönhetően nagyjából mindenhol elérhetők ugyanazok a megszokott ízek, de azért nem csak gyorskaját akarsz enni, igaz? A mindennapi, egyszerűbb ételek szintjén már jelentős különbséget fogsz tapasztalni, és lesznek pillanatok, amikor azt kívánod, bárcsak újra, a megszokott, hazai ízeket ehetnéd.

3. Minden a fordított oldalon van

Elméleti szinten persze tudod, és amikor figyelsz, akkor tudsz is hozzá alkalmazkodni. De lesznek olyan pillanatok, amikor a gondolataidban elmerülve kelsz át az úttesten, és bizony a régi reflexek törnek elő.. Megszokni a fordított közlekedést, nem turistaként, aki intenzíven figyel, hanem ott lakóként, időbe telik.

4. A vásárlási láz őrületes

A fogyasztói társadalom csúcsra van járatva Nagy-Britanniában, nyilván főleg a nagyvárosokban, és vigyáznod kell, hogy ne kapjon el a gépszíj, ha anyagilag kiegyensúlyozott akarsz maradni. Rengeteg minden van, és abból is nagyon sok féle, hirtelen olyan mennyiségben áramlik feléd, hogy mi mindent meg lehet szerezni, ami az otthoni lehetőségek után szokatlan.

5. Tágul a zenei ízlésed

Sokkal izgalmasabb az éjszakai élet, rengeteg klub van, ahol izgalmas, nagyon diverz a zenei kínálat, koncertekkel. Rengeteg olyan előadóval találkozol majd, akiről nem hallottál még sose, aminek köszönhetően nagyon sokféle új zenét is megismersz majd.

6. Az időjárás

Ha az a típus vagy, aki ha esik, aznap inkább nem mozdul ki, akkor jó eséllyel jelentős változásokra számíthatsz. Az eső itt állandó tényező, tényleg nem nagyon akad olyan hét, amit megúszhatsz nélküle. De milyen jó, hogy ott az a rengeteg vásárlási lehetőség, beszerezhetsz kiváló esőálló cuccokat.

7. Akcentus

Előbb-utóbb találkozni fogsz hivatalos szituációban akár a skót, akár az ír akcentussal, és bizony könnyen állhatsz értetlenül, kételkedve abban, hogy egyáltalán angol nyelvet hallasz-e. Érdemes néhány filmet vagy online videót előzetesen meghallgatni, hogy felkészült legyél.

8. Az egyetem több időd leköti

Nagy általánosságban elmondható, hogy a brit egyetemek több napi szintű feladatot adnak neked, amiket az órán kívül, hétről hétre kell elkészítened. Érdemes előre ráhangolódni, hogy nem tudod le a sulit azzal, hogy kijöttél az előadásról, aktívabb bevonódást, saját kutatást, projekt feladatokat várnak el tőled.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel