Így fejleszd a kommunikációs készséged

Szerző: Diákszemmel

Egyre több kutatás jut arra az eredményre, hogy a pályakezdő fiatalok azért bukják el az állásinterjúkat, mert az olyan „soft skill”-ek terén, mint a kommunikáció, a kreativitás, a kritikai gondolkodás és a kooperáció hiányosságot mutatnak.

A LinkedIn nemrég publikált munkahely-jelentésében arról van szó, hogy a munkahelyeken a legnagyobb problémát a kommunikációs készségek hiányosságai jelentik – sőt, talán még ennél is nagyobb probléma, hogy a legtöbben nincsenek is tudatában a saját hiányosságaiknak.

Az egyetemeken ezt a legkevésbé oktatják, így mindenki magára van utalva. Szerencse, hogy ezek a készségek jól fejleszthetők, önállóan is megtanulhatók és gyakorolhatók. Ehhez adunk pár tippet, aminek segítségével elérheted, hogy jelentősen kiemelkedj a többi munkára jelentkező közül.

Aktív hallgatás

Ha aktívan hallgatod, amit mondanak neked, az azt jelenti, hogy a teljes figyelmed a beszélőnek szenteled, azzal szemben, amikor csak passzív befogadóként ülsz az elmondottakkal szemben. Egy kutatás szerint átlagosan 25%-os hatékonysággal hallgatjuk a másik beszédét. 25%! Gondolj bele, ilyen esetekben mennyi információ, logikai folyamat, és lehetséges következtetés elkerüli a figyelmed.

Amihez tehát az aktív hallgatáshoz szükség van:
– teljes figyelem
– ítélkezés hiánya
– elmondottak tisztázása
– összefoglalás

A saját fejlődésed könnyen ellenőrizheted, ha este otthon hangrögzítővel felveszed, ahogy elmondod, miről szólt az aznapi óra, mik voltak az érvek, a fő állítások, a logikai folyamatok. Ha egy hónapig többször megcsinálod, hallgasd vissza a hónap végén a felvételeket, és nézd meg, hogyan válik egyre koherensebbé a saját összefoglalód, és hogyan tudsz egyre több mindent felidézni!

Kritikai gondolkodás

Ennek fejlesztéséről már itt írtunk korábban.

A legfontosabb, amikor ezt fejleszteni szeretnéd magadban, hogy végezz gondolatkísérleteket, kérdőjelezz meg triviális állításokat. Ha egy filmről azt gondolod, hogy rossz, próbáld meggyőzni magad az ellenkezőjéről. Mi lehet mégis az értéke? Ugyanígy, a suliban elhangzó állítások közül is kiválaszthatsz egyet, amit hazafelé végiggondolsz, vajon milyen következtetések vezettek odáig, és azok helyesek-e.

Testbeszéd

A statisztikák azt mutatják, hogy a pályakezdő fiatalok generációja egyre kisebb arányban érti a nonverbális kommunikáció, a testbeszéd jeleit – nem tűnik fel neki, ezért nem reagál rá. Márpedig a kommunikációnk 50-70%-át a testbeszéd adja! Ezt arra vezetik vissza, hogy a mobilok elterjedésével egyre nagyobb arányban kommunikálunk úgy, hogy közben nem látjuk, nem halljuk a másikat, sőt, személyes kommunikáció során is sokszor a képernyőt nézzük, amíg a másik beszél, így a testbeszédét nem is rögzítjük.

Ennek elkerülésére érdemes tudatosan figyelni arra, hogy ha beszélgetünk valakivel, akkor tegyük zsebre a telefont, és figyeljünk kizárólag a másikra, másrészt pedig a fontosabb témákat érdemes úgy intézni, hogy személyesen beszéljük meg.

Ha sikerül magad fejleszteni a fenti területeken, azt a munkaadók észreveszik rajtad. De neked is sokat segít, hiszen könnyebben megérted a feladatokat, jobban el tudod végezni a tennivalóid, és kreatívabban tudod megoldani a munkád.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel