Így infantilizálják a millenniumi generációt

Szerző: Diákszemmel

A statisztikusok számokkal dobálóznak, és megállapítják, hogy a mai fiatal generáció lustább és “nem akar felnőni”, miközben a mérce, amihez ezt a bizonyos felnövést kötik, ma már korántsem olyan könnyen elérhető.

Egy kutatóintézet hozta nyilvánosságra az adatokat, amely szerint a mai fiataloknak alig 24%-a válik anyagilag függetlenné 22 éves korára, míg ez az arány 1980-ban 32% volt. 18 és 29 év között a fiatalok 45%-a kap pénzügyi támogatást a szülőktől. Ez a generáció tovább marad valamilyen oktatási intézmény tanulója, mint a korábbi generációk fiataljai, később házasodik, és később alapít családot.

Érdekes módon ezek a kutatások azt valahogy elfelejtik számításba venni, hogy az anyagi függetlenség és a felnőttség további mércéi ma már messze nem olyan könnyen elérhetők, mint a korábbi generációk fiataljai számára.

Egy nő, Louisa indította el Twitteren azt a diskurzust, ami arra mutat rá, hogyan infantilizálják a millenniumi generációt:

1. Tedd a felnőttség alapvető mércéjévé az anyagi függetlenséget: saját otthon megszerzése, nagy esküvő, saját család alapítása
2. Adj olyan fizetést a pályakezdőknek, amivel mindezek elérhetetlenek lesznek
3. Jelentsd ki, hogy a fiatalok szétrobbantják a társadalomnak ezeket a működő intézményeit, amiért nem vesznek részt benne
4. Tedd őket vicc tárgyává, amiért az életüket ezekhez az ő saját lehetőségeikhez igazítják (tovább laknak otthon a szüleikkel, lakótársaik vannak már bőven az egyetem után is)
5. Halmozd el őket mindenféle adósságokkal, hogy végeláthatatlanul küzdjenek ezekért “az igazi felnőtt” célokért
6. És bónusz: ne adj nekik előrébb lépési lehetőséget, amíg nem prezentálják a felnőttséget az elvárt módon.

Rengetegen tudtak azonosulni a gondolatmenetével, és sokan további példákkal egészítették ki, amelyek mind arra mutatnak, milyen hibás logika mentén ítélik meg a millenniumi generációt:

Vagy éppen: értékelj minden hobbit (pl. zenélés, rajzolás, fotózás) kizárólag akkor, ha az bevételi forrás, és nevezz gyerekesnek mindenkit, aki kizárólag azért végzi ezeket a tevékenységeket, mert jól érzi magát közben.
Ne feledd azt sem, hogy minden, a hobbira költött pénz az éretlenség jele, és a közvetlen oka az anyagi függetlenség elérés hiányának.

Te is tapasztalod ezt a negatív megítélést?

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel