Így motiváld magad a tanulásra 5 lépésben

Szerző: Diákszemmel

Ha te is azok közé tartozol, akiknek leülni tanulni kínszenvedés, és több időt és energiát vesz el, amíg egyáltalán rászánod magad, mint amennyit fölötte töltesz, akkor ideje egy frissítő taktika után nézned. Mutatunk egyet.

1. Menj el sétálni

Ellentmondásosnak tűnhet, ha arról beszélünk, hogy arra próbálod rávenni magad, hogy leülj tanulni, ehhez képest azt mondjuk, hogy hagyd ott az egészet és járj egyet. Pedig nem az. Sokkal rövidebb időt vesz igénybe a séta, mint amennyit a közösségi oldalak böngészésével töltesz halogatás címén.

Szóval, menj el sétálni, és ürítsd ki az agyad. A séta felgyorsítja a vérkeringésed, több oxigén jut az agyadba, ezáltal frissebb leszel a tanuláshoz. Másrészt, ha már elindultál sétálni, akkor legalább már csinálsz valamit az egy helyben ülő halogatás mellett, szóval már előre léptél.

Hagyd, hogy kipörögjenek a fejedből azok a gondolatok, amiken épp járt az agyad, engedd, hogy végiggondolja mindazt, ami épp foglalkoztat, és ha ezen túl vagy, máris kevesebb ellenérzéssel vágsz neki a tanulásnak.

2. Egyetlen feladatra koncentrál

Ne arra gondolj, hogy mi mindent kell megcsinálnod az adott napon, hanem koncentrálj a következő legkisebb feladategységre.

Ha ez nem megy, mert cikázik a fejedben a rengeteg tennivaló, akkor írd le őket. Írj egy listát mindazokról a dolgokról, amik feladatként előtted állnak, és így, hogy megszabadultál a “nem szabad elfelejteni” terhétől, most már fókuszálhatsz a következő, kicsi egységre.

Ne ugrálj a különböző feladatok között, ha eszedbe jut menet közben még valami, írd fel azt is a listára.

3. Teremts megfelelő teret a tanuláshoz

Ne legyenek olyan dolgok körülötted, amik elvonják a figyelmed, némítsd le a telefonod, csukd be az olyan böngészőlapokat, amik nem a vizsgához kapcsolódnak. Legyen helye a könyvednek és a jegyzeteidnek – nem fél órára ülsz le tanulni, hogy legyints, kibírod kényelmetlenül is. Fontos, hogy kényelmes legyen a közeg, mert ha még a diszkomfort is hozzájön a tanulással szembeni ellenérzéshez, akkor csak növeled az esélyét, hogy félbehagyd megint.

4. Kezdd el

Ahogy a beadandó megírása kapcsán is írtuk, itt is sokszor elkezdeni a legnehezebb. Hol is kezdjem? Mit olvassak el először? Mi a legfontosabb? Ne próbáld megtalálni a tökéletes kiindulópontot, egyszerűen csak fogd a kezedbe a könyvet és kezdd el olvasni.

Ha már csinálod, közben majd kirajzolódik a megfelelő logika, ezt felírhatod a papírra is, amire már korábban írogattál, és lassan, menet közben, összeáll, hogy mire is kell koncentrálnod.

5. Tarts szüneteket

Tarts sűrűn, akár fél óránként 5-10 perc szünetet. Ha esélyt adsz az agyadnak, hogy időről időre felfrissülhessen, sokkal tovább fogod bírni. Ha nem tartasz szünetet, az agyad előbb-utóbb úgyis kiköveteli. Vagy elkezdesz jelentősen lassulni, amit észre sem veszel, vagy egyre sűrűbben kezdesz pótcselekvéseket végezni. Összességében ezekkel sokkal rosszabbul jársz időben, mint ha megtartanád a szüneteket.

Hosszú távon úgy tudod fenntartani ennek a hatását, ha megtalálod a magad számára tökéletes tanulási rutint, és követed azt. Önfegyelemre van szükség, hogy hatékonyabban tudj tanulni – ezt természetesen nem lehet megúszni -, de ha figyeled közben magad, és tudatosan ülsz neki tanulni, megtalálhatod, hogy neked milyen módszerrel megy a legjobban, és az elősegítheti, hogy kevesebb időt pazarolj halogatásra, és kevesebbszer juss az utolsó pillanatos rohanás kellemetlen stresszére.

Bevetetted a motivációs technikákat? Akkor ideje eggyel tovább lépni! Tippek a hatékony vizsgafelkészüléshez >>

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel