Izgulsz a vizsgán? 5 tipp, hogy le tudd küzdeni

Szerző: Diákszemmel

Van, aki nem tanult semmit, de lazán veszi, van, aki stréberségében úgy gondolja (valószínűleg helyesen), hogy tökéletesen felkészült, és nem lesz gondja, és vagyunk mi, köztes csoport, akik készültünk persze, de valahol azt is tudjuk, hogy rengeteg a fehér folt a tudásunkban, ugyanakkor szeretnénk jól teljesíteni. És izgulunk. Ki jobban, ki kevésbé, de ott az a kellemetlen gyomorgörcs, ami persze nem segít, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Ezért kellene megpróbálni leküzdeni.

Mentálisan szerencsére elég jól tudunk alkalmazkodni, és sokat tehetünk azért, hogy megváltoztassuk az érzéseinket, hozzáállásunkat bizonyos helyzetekkel kapcsolatban. Az izgulás leküzdéséhez is erre lesz szükség. Segít ilyenkor a közösség érzése is, nézz körül magad körül, és ha látod, mennyien vannak hasonló helyzetben, mint te, már az is megnyugvással tölthet el.

Emellett van néhány taktika, amit szakértők dolgoztak ki, és kipróbálhatod.

1. Tekints máshogy az idegességre

Sportesemények során a riporterek gyakran kérdezik meg a versenyzőket: ideges voltál? Ők pedig a legtöbbször azt mondják: nem, izgatott voltam, kihívásnak éltem meg. Gondolj bele, egy sportoló mennyivel izgulósabb pillanatot él meg, mint te egy-egy vizsgán, leblokkolná a teljesítményét, ha valóban ideges lenne. Ők ezért trenírozzák magukat, hogy a gátló energiát inkább egy felspannoló erővé alakítsák.

Mi az izgalom? Felgyorsuló szívverés, izzadó tenyér. Mi az izgatottság? Felgyorsuló szívverés, izzadó tenyér. Nem sok különbség van köztük, abban viszont már sokkal nagyobb, hogyan hat az elmédre.

Legközelebb, amikor vizsgázol, próbáld ezt erősíteni magadban: izgatott vagyok, ez most egy kihívás, vágjunk bele. Csak próbáld meg, nézd meg, működik-e.

2. Ha felkészültél rendesen, nincs miért izgulni

Ez úgy hangzik, mint egy kioktató megjegyzés, de nem az. Arról van szó, hogy légy reális, és lásd tisztán, hogyan érkeztél a vizsgára. Ha tudod magadról, hogy rendesen készültél, bejártál órákra, elolvastad a szakirodalmat, stb., akkor valószínűleg sikerül majd levizsgáznod.

Ha nem készültél, akkor benne van a pakliban, hogy olyan kérdéseket kapsz, amikre nem tudod a választ. De ezen minek izgulni? Nem fog meglepetést okozni igazából. Ha híresen szivatós vizsgáról van szó, akkor szintén megvan a lehetősége, hogy kifogjon rajtad. De ez nem azon múlik, hogy készültél-e vagy sem.

Olyan tudással érkeztél a vizsgára, amilyennel, ez most már egy kész helyzet, és majd meg fogod látni, mire elég.

3. Lélegezz

A megfelelő légzés a hasi légzés, amikor mélyen beszívjuk a levegőt és a hasunk is kiemelkedik. A valóságban ezt ritkán csináljuk, kis, rövid levegőket veszünk. Néhány szakmához megtanítják rendesen, például a TV-s bemondóknak, ők sem lennének képesek ugyanis a hosszú mondatokat szépen artikulálva végigmondani, hanem lihegnének nekünk folyton, ha nem hasi légzéssel lélegeznének.

Szóval, a hasi légzésnek, azon túl, hogy hosszan tudj beszélni, számos jótékony hatása van. Lenyugtat és ellazítja az izmokat, ami segít például egy vizsga előtti izgalom helyzetében is. Emellett fejleszti a kognitív funkciókat is: egy kutatásban arra jutottak, hogy a rendes légzés hozzásegít, hogy felidézz dolgokat, felismerj tárgyakat.

Szóval, mielőtt bemész a vizsgára, koncentrálj a légzésedre. Ne sóhajtozz, hanem hosszan, lassan szívd be a levegőt, amíg már érzed, hogy a hasad is megemelkedik. Ugyanígy lassan is fújd ki. Ha túl lassan csinálod, akkor egy idő után levegő után kezdesz kapkodni – de kis gyakorlással megtalálod majd az ideális tempót.

4. Alkalmazz csőlátást

Ahogy az elején mondtuk, hogy a körülötted lévő többi izguló arc megnyugtatásul szolgálhat, ugyanakkor stressz faktort is jelenthetnek. Ott van az egyikük, aki egy rakás pontokba szedett cetlit tart maga előtt, nyilván betéve tudja. Ott a másik, aki valami olyasmiről beszél, ami neked nem is ismerős – mi minden lehet, amit nem tudsz még?? Aztán a vizsga alatt jön a másik para: mindenki beadta, csak én nem, akkor biztos mindjárt be kell fejezni, én meg még sehol nem tartok. Vagy: én már kész vagyok, mindenki más még vadul írja, akkor vajon az enyém kevés lesz?

Ezek mind ismerős szituációk, amelyek teljesen felesleges idegesség-forrást jelentenek. Lehet, hogy az egyiknek cetlijei vannak, de ez nem jelenti azt, hogy tudja is, amit kiírt rájuk. Lehet, hogy a másik elolvasott egy lényegtelen lábjegyzetet, amit te nem, de ettől nem tudja a lényeget jobban.

A többieket ebből a szempontból tehát zárd ki, a saját tudásodra koncentrálj.

5. Változtasd meg a hozzáállásod

Gondold végig, mit jelent ez a vizsga a tanulmányaid egészét tekintve, tulajdonképpen logikus-e, hogy ilyen nagy fokú idegességet érezz? Valószínűleg nem, hiszen egy egyszerű vizsgának nincs olyan nagy tétje – legfeljebb megbuksz, de akkor is megpróbálhatod újra. Hogy milyen jegyet kapsz, az pedig az első dolgok között lesz, amiket a suli után elfelejtesz.

Állj hozzá racionálisan egy-egy vizsga fontosságához, és ha ez sikerül, az máris nagy mértékben hozzájárul a lehiggadásodhoz.

Ha most hiányérzeted van, amiért nem mondtuk meg a tuti receptet, amitől azonnal elmúlik az izgalmad, akkor gondold át: a vizsgadrukk nem múlik el varázsütésre, a lehetőséged azonban megvan, akár a fenti stratégiák alkalmazásával, hogy alakíts a hozzáállásodon, és elmulaszd a felesleges stresszt.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel