5 szempont, amikor egyetemet választasz

Szerző: Diákszemmel

Ideális esetben az egyetemen, amit választasz, ha felvesznek, végigjárod az adott képzést – ezért aztán elég fontos, hogy jól válassz. Adunk néhány szempontot, amit érdemes figyelembe venni.

A továbbtanulás intézményének kiválasztásakor a szakból indulsz ki, amit tanulni szeretnél: megnézed, hogy ezt hol tanítják, ez máris leszűkítette a választásod. De hogyan szűkítsd tovább?

1. Az adott képzés elismertsége

Az itthoni egyetemek között nagyjából fel tudunk állítani egy presztizs-sorrendet, de érdemes utánajárni, hogy az adott megítélés a te szakodra is vonatkozik-e. Lehet, hogy nagy nevű a suli, amit kiválasztottál, de a te szakod híresen nem erőssége, vagy fordítva, nem különösebben elismert az intézmény, de a választott területeden összejött egy remek oktató-csapat, akik magas színvonalú képzést biztosítanak.

2. A bekerülés nehézsége

Fontos, hogy mielőtt véglegesíted a helyeket, ahova jelentkezel, járj utána, milyen nehéz oda bekerülni. Ha kizárólag olyan helyeket válogatsz össze, ahol nagyon magas a ponthatár, és te nem biztos, hogy össze tudod szedni, könnyen hoppon maradhatsz.

3. Elhelyezkedés

Ha az egyetem mindenképp azt jelenti, hogy el kell költöznöd otthonról, érdemes alaposan végiggondolni, vajon tudsz-e koliban lakni. Vagy ha nem, ha azt érzed, hogy erre te képtelen lennél, akkor milyen lehetőségeid vannak egy albérletre. Ezt mindenképp érdemes még a jelentkezés előtt végiggondolni, mielőtt kényszermegoldásokhoz kell folyamodni.

4. A képzés díja

Nem csak a hagyományos egyetemi képzések adnak jó és hasznos végzettséget – az egyéb intézményekben azonban sokszor borsos tandíjakkal kell számolni. Ha mégis ilyen képzést tartasz jónak magadnak, akkor már jó előre meg kell tervezni, miből fogod, vagy fogjtáok tudni megfinanszírozni.

5. Munkalehetőségek

Az egyetem mellett könnyen előfordulhat, hogy úgy érzed majd, szeretnéd elkezdeni felépíteni az anyagi függetlenséged. Ehhez kiváló lehetőséget biztosít a rugalmas diákmunka. Amikor tehát egyetemet választasz, nézz körül, az adott környéken milyen lehetőslgek állnak a rendelkezésedre: ITT.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel