Az igazgató levelet küldött a szülőknek arról, hogy a jegyek nem számítanak

Szerző: Diákszemmel

Az iskolai számonkérés stresszes, de nem csak a diáknak, hanem sokszor a szülőnek is. Jó szándékból persze, de sok szülő nagyon keményen követeli meg a megfelelő osztályzatot – nekik szól ennek az igazgatónak a levele. Megírta a szülőknek, hogy tartsák észben: nem attól lesz a gyermekük sikeres, hogy minden tárgyban jól teljesít.

A szaúd-arábiai Nemzetközi Indiai Iskola igazgatója, Zubair Ahmed Khan levélben hívta fel a szülők figyelmét: nem mindenki ugyanazt a fejlődési utat járja be, és főleg: nem kell minden tantárgyban jól teljesíteni ahhoz, hogy később sikeres lehessen valaki.

Levele nagyjából így hangzik magyarul:

„Kedves Szülők,

A gyerekek év végi vizsgái hamarosan megkezdődnek. Tudom, hogy mind nagyon aggódnak, gyerekük jól teljesít-e majd.

De, kérem, ne felejtsék el, hogy a vizsgázó gyerekek közt van egy leendő művész, akinek nem kell értenie a matekot.

Van egy vállalkozó, akinek nincs szüksége a történelem és az irodalom nagyon részletes ismeretére.

Van egy zenész, akinek a kémia-jegyei semmiben nem befolyásolják a karrierjét.

Van egy sportoló, akinek a kondija fontosabb, mint a fizika.

Ha a gyermeke jó jegyeket kap, az remek! De ha nem, akkor kérem, ne vegye el az önbizalmát vagy a méltóságát. Mondja neki, hogy semmi gond, ez csak egy vizsga! Sokkal fontosabb dolgok is vannak az életben. Mondják meg neki, mindegy, milyen jegyet kapnak, Önök ugyanúgy szeretik őt, és nem fogják az osztályzat alapján megítélni.

Kérem, tegyék meg ezt, és ha megtették, figyeljék, hogyan hódítja meg a világot a gyermekük. Egy rossz jegy nem veheti el az álmaikat, és nem kisebbíti a tehetségüket. És kérem, azt se gondolják, hogy kizárólag az orvosok és a mérnökök boldog emberek.”

Az igazgató elmondta, hogy számára a bizalom, a tisztelet és a közösség érzése az alapvető értékek, ennek szellemében pedig iskolájában nem azt tanítják, hogy a gyerekek mit gondoljanak, hanem megtanítják őket, hogy saját maguk gondolkodjanak. Azt is hozzátette, ez az atmoszféra ahhoz segíti hozzá a diákjait, hogy felelősségteljes, kiegyensúlyozott és érett felnőttekké váljanak, akik kilépve az iskolából készen állnak a társadalmi felelősségvállalásra.

Ő az igazgató:

Forrás: hpssmartlibrary

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel