Egy indiai iskolában műanyag szeméttel fizethetsz a tandíjért

Szerző: Diákszemmel

Hozd be a műanyag szemeted, ahelyett, hogy kidobnád vagy elégetnéd, és máris rendezve van a tandíjad – ez a koncepciója annak az indiai iskolának, amit egy pár alapított, és kifejezetten a szegény családból származó gyerekeket célozzák meg.

Indiában jelentős probléma, hogy a műanyagot fűtőanyagként égetik, nem is tudva, milyen elképesztően veszélyes anyagokat szabadítanak magukra közben. A másik jelentős gond, hogy a szegénységben élő családok gyermekei már egészen kicsi koruktól dolgozni kényszerülnek, amit ez az iskola szintén szeretne kiküszöbölni.

Ide ugyanis olyan gyerekeket várnak, akik a rendes iskolai rendszerbe nem tudnának bekerülni, vagy abban bent maradni. Az intézményben a legfontosabb alapokat tanítják meg nekik, célul kitűzve, hogy az itt megszerzett tudással később munkát szerezhessenek.

A műanyag szemét behordása „tandíjként” két célt szolgál: egyrészt nem kell fizetniük az oktatásért, másrészt pedig felhívja a figyelmet a környezetszennyezés hatásaira, és az újrahasznosítás lehetőségeire.

A diákok ugyanis a tanítás után besegíthetnek az újrahasznosító központban, és azt is megtanulják, hogyan lehet a műanyag szemét felhasználásával „eco-téglákat” készíteni, és ebből építkezni.

Emellett pedig, hogy ne kelljen gyárakba járniuk dolgozni, az idősebbek taníthatják a kisebbeket. Fizetést nem kapnak érte, mert hivatalosan nem adhatnak nekik, de kreditekben mérik a juttatásukat – amit valós pénzre válthatnak úgy, hogy a tanárok megveszik nekik, amit kérnek.

A tanítással is sok olyan tapasztalatra tesznek szert, ami később hasznos lehet, amikor majd munkát keresnek, miközben az iskola a környezettudatosságot is természetessé teszi a számukra.

Ismét egy szuper példa, hogy mennyi módon tehetünk a pusztító, romboló hatások ellen kicsiben is, csak kell egy ötlet és elhatározás.

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel