Egy mérnök szakos fiú a lány csoporttársainak: nem vagyunk egyenlők

Szerző: Diákszemmel

Egy mérnöknek tanuló srác megnyilvánulása kis híján tojásdobáló ingereket ébresztett, de aztán egészen más irányt vett a dolog.

Így folytatta ugyanis: „Ti és én – nem lehetünk egyenlők. Nektek ugyanis már most sokkal többet kellett küzdenetek, hogy itt legyetek, mint nekem valaha fog kelleni.”

Így hangzik levele, ami aztán a suli hírportálján is megjelent:

„A nőknek, akik csoporttársaim, leendő mérnökként:
Miközben az a szándékom, hogy minden egyéb interakciómban tökéletesen egyenlő félként kezeljelek titeket, most egy kicsit hadd térjek el ettől, és mondjam, hogy valójában nem vagyunk egyenlőek.

Igen, ugyanarra a képzésre járunk, talán ugyanolyan jegyeket kapunk, de ez egyenlővé tesz bennünket?

Én, például, nem olyan közegben nőttem fel, amelyik folyamatosan próbált elbátorítani, ha a tudomány felé fordulnék.

Sosem mondta senki, hogy én ne piszkoljam be a kezem, vagy rótt meg, hogy főnökösködök, amiért vezetői magatartás mutattam.

Az általános suliban nem kellett attól tartanom, hogy a barátaim kiközösítenek, ha a valódi érdeklődésemről beszélek.

Sosem kommunikálta felém semmi, hogy az értékeim valójában a külsőmben rejlenek, és erre kell fókuszálnom igazán. Vagy hogy ne csináljam, amit csinálok, mert túl fiúsnak tűnhetek.

Nem intéztek el tanárok azzal, ha egy komolyabb matek feladatot nem értettem, hogy ez végülis a nememre vezethető vissza.

A bizonyos szakmákat jellemző „boy’s club” mentalitás nekem soha nem jelentett egy plusz leküzdendő akadályt.

Ha sikeres leszek, mások azt feltételezik majd, hogy „mert kiérdemeltem”.

Tehát, ti és én, nem lehetünk egyenlők. Nektek ugyanis már most sokkal többet kellett küzdenetek, hogy itt legyetek, mint nekem valaha fog kelleni.”

Egy amerikai egyetemről van szó, az USA-ban 2012-ben a végzett mérnök hallgatóknak mindössze 18%-a volt nő. Valószínűleg ez az arány nálunk sem jobb. Arról is tudni, hogy a nők között még így is nagy számú a pályaelhagyó, mert nem tudnak megküzdeni a diszkriminációval, és az ellenséges munkakörnyezettel, ami a miatt fogadja őket, mert nők.

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel