Néhány trükk memorizáláshoz

Szerző: Diákszemmel

Szép dolog az összefüggések megértése, de bizony minden területen előfordul, hogy szavakat, neveket, számokat kell megjegyezned – és bosszantó tud lenni, amikor a vizsgán sehogy sem jut eszedbe. Van pár technika, ami az ilyen memorizálni-való dolgok megjegyzését segíti, ezekből mutatunk párat, hátha segít neked is.

Tedd be a lakásba

Ez a technika a képzelőerőd hívja segítségül, úgy működik, hogy egy általad jól ismert hely részleteit párosítod össze a megjegyezni való fogalmakkal. Alapja, hogy könnyebben emlékszünk olyan dolgokra, amelyek ismerősek a számunkra – ha az új, megjegyzendő fogalmat pedig ebbe az ismerős kontextusba helyezzük, akkor azt is könnyebben előhívjuk majd.

Például képzeld magad elé a lakást, ahol laksz – hiszen ez egy olyan hely, ahol csukott szemmel is eltájékozódsz.
Kösd a fogalmat a lakás egy pontjához, egy bútorhoz, tedd be a fiókba.
Ismételd el sokszor, ez a fogalom a fiókban van, az a fogalom az étkezőasztalon ül.
Minél többször végiggondolod és valamilyen attribútum mentén összekötöd a fogalmat az adott helyiséggel, annál könnyebb lesz előhívni.
A vizsga alatt idézd fel a lakást, és könnyebben eszedbe jut egy-egy fogalom.

Számozd be

Egy másik módszer, ha minden fogalomnak adsz egy sorszámot, egyestől indulva.
Felírod egymás alá a számokat, és mellé a fogalmat.
Nézegesd sokat ezt a papírt, és többször mondd végig a teljes számsort. Az egy az ez, a kettő az az, stb.
A vizsga során vagy vizuálisan, vagy a monoton sort ismételve könnyebbé válik a szó előhívása.

Írj történetet

Egy másik módszer, ha a megjegyzendő szavakat történetbe foglalod. A kis szakszó elment az erdőbe és találkozott a szakkifejezéssel.. Minél szórakoztatóbbra fogalmazod meg a történetet, és minél többször elismétled, annál inkább eszedbe jut majd a vizsga során.

Ezek a módszerek persze csak limitált mennyiségű elem megjegyzésére alkalmasak, de minél jobban tökélyre fejleszted magad benne, annál hosszabb láncolatokat leszel képes felidézni így. A legjobb benne, hogy sokkal hoszabb ideig megmaradnak így az egyes fogalmak – meg fogsz lepődni, mennyi idő után is fel tudod idézni a kis mantráid.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel