5 tipp, hogy olyan beadandót írj, amire jó jegyet kapsz

Szerző: Diákszemmel

Nem muszáj a tudásod minden hiányát a beadandó megírása előtt pótolni ahhoz, hogy egy szuper esszét írj és jó jegyet kapj. Bármikor hozzákezdhetsz, ehhez adunk öt tippet.

1. Olyan témát válassz, ami érdekel

Ha nem kapod meg az esszé pontos témáját, hanem egy nagyobb témakörből lehetőséged van szabadon választani, akkor keress egy olyan kérdést, ami érdekel. Járd körül alaposan a lehetőségeid, keresgélj a neten, amíg nem találsz valamit, ami tényleg felkelti az érdeklődésed. Ha tudsz a témához kapcsolódni, sokkal inkább hajlandó leszel beleásni magad, és az íráson is látszik majd, hogy volt mögötte érdeklődés.

2. Végezz alapos kutatást

Minél jobban belemerülsz a témádba, minél alaposabb kutatást csinálsz, annál több értelme lesz az egész beadandódnak. Ha felületes információkra támaszkodsz, pár dolognak utánaolvasol és azok alapján próbálsz írni valamit, akkor nem fogsz semmilyen új megállapítást tenni, érdektelen, és ezért nem díjazott beadandót írsz. Viszont minél jobban beleásod magad, annál közelebb jutsz egy igazán konkrét kérdéshez, amivel kapcsolatban már releváns megállapításokat tehetsz.

3. A Google helyett használd a Google Scholart

Ahelyett, hogy a Google keresőjébe írkálod a fogalmakat, és kétes értékű cikkeket kezdesz forrásként megjelölni, használd a Google Scholar keresőjét: szánd rá az időt, hogy valóban hiteles, szakirodalmi forrásokat olvasol el. Minél több valódi forrást olvasol el, annál könnyebb lesz az esszé tényleges megírása – a minőségéről már nem is beszélve.

4. Figyelj a szöveg struktúrájára

Nem csak a leírtak fontosak, hanem az is, hogyan építed fel a mondanivalódat. Ugyanaz a szöveg nem megfelelően tagolva, nem logikusan felépítve kevésbé jónak tűnhet, mintha a lépések, a fejezetek, az arányok megfelelően vannak kidolgozva. Fontos, hogy a fejezetcímeid kirajzolják azt a gondolati ívet, amin a szöveged végighalad, az egyes felvetéseknek egyenlő mennyiségű helyet biztosíts a kifejtésre, az összefoglalás pedig a megfelelő módon vonja le a következtetéseket.

5. Hangsúlyozd a megállapításaid és az érveid

A beadandó írása valójában források egyfajta összefésülése, ahol a hozzáadott tudásod az összefüggések megtalálása, a létező tudományos szövegek egy új területre alkalmazása, és kérdések feltevése. Fontos, hogy ezeket a saját következtetéseid hangsúlyozd és építsd bele a szövegedbe, különben a beadandód tényleg csak egy tartalmi összefoglalója lesz a forrásoknak, ami nem tesz értékessé egy iskolai esszét.

Az iskolai beadandó nem arról szól, hogy komoly erőforrásokat bevetve valódi kutatást végzel egy témában, hanem arról, hogy a meglévő forrásokba valóban beleásva magad új következtetésekre, saját kérdésfeltevésekre juss, és ezt jól felépítve írd meg. Minél több időt szánsz az ismeretszerzésre, annál gyorsabb lesz a megírás. Itt pedig már csak jó vázlatpontok mentén, logikusan felépítve kell megszerkeszteni a szöveget, és máris kész a jó jegyet érő beadandó.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel