Így lendülj túl a délutáni álmosságon

Szerző: Diákszemmel

Ebéd után vagy, és a szemhéjad elnehezül. A legkevésbé sem szeretnél visszaülni a tanulnivaló fölé, pedig még van mit csinálni. Lapozgatsz, kattintgatsz, de semmi értelmeset nem csinálsz meg. Hogyan vedd rá magad, hogy újra hatékony legyél?

Elvileg az teljesen természetes, hogy délután 1 és 3 között kicsit tompának érezzük magunkat, ez része a napi ritmusnak. De hogyan kellene kijönni belőle?

Javítsd a tested energiaszintjét

Igyál egy pohár vizet, a délutáni tompaságot fokozhatja a dehidratáltság is. Ilyenkor ne valamilyen üdítőt fogyassz, mert a cukor csak még jobban elálmosít. Ha nagyon szeretnéd, hogy valamilyen íze legyen, készíts teát.

A koffeinnel óvatosan bánj, mert bár ad egy energialöketet, de később csak még fáradtabbnak érezheted magad utána. Ráadásul ha túl sokat fogyasztasz belőle, az hatással lesz az alvásminőségedre. Ha pedig rosszul alszol, másnap csak még kellemetlenebb lesz a délutáni álmosság.

Add át magad az alvásnak

Az egyik legkézenfekvőbb módja a délutáni fáradtságon túllendülésnek, ha valóban alszol egy kicsit. Ilyenkor sokszor 20 perc, fél óra is elég, máris frissebbnek érzed magad. Az otthoni tanulás előnye, hogy te osztod be a napot, tehát most erre is van lehetőséged.

Frissülj fel

Ha mozogsz egy kicsit, az is jót tehet a frissességednek. Nem érdemes ilyenkor belevágni a legnagyobb edzésbe, amikor a tested épp az ellenkező irányba kívánkozik, de ha kapcsolsz egy kis zenét, és táncolsz egy kicsit, az kellemes hatással lehet.

Összességében fontos, hogy megismerd a saját energiafelhasználási rutinod, és ahhoz igazítsd a tennivalókat. Ha délelőtt vagy frissebb, akkor ilyenkorra tervezd a nagyobb koncentrációt igénylő dolgokat, és délutánra már csak a mechanikusabb dolgokat időzítsd. Ha éppen fordítva működsz, akkor délelőtt foglalkozz az apróságokkal, és délutánra maradjanak már csak a nagyobb dolgok.

Ha alkalmazkodsz a saját bioritmusod igényeihez, sokkal könnyebb lesz elvégezni a napi teendőket. Ha ebben benne van az is, hogy ebéd után pihensz egy kicsit, ne harcolj ellene. 🙂

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel