Így tanulj otthonról távoktatás idején

Szerző: Diákszemmel

A tanulásra az igazi motiváció a direkt számonkérés: akkor tanulsz, ha vizsga van, azért jársz be órára, mert kötelező. Távoktatás idején viszont lazul ez a közvetlen ellenőrzés – sok minden a nyakadba szakadhat, ha egyelőre totális szabadidődnek tekinted a napokat, hogy aztán a vizsgaidőszakban kelljen mindent bepótolnod. Hogyan vedd rá magad, hogy már most tanulj? Adunk néhány ötletet.

1. Tervezd el pontosan, hogy mit szeretnél elvégezni

Sokat segít, ha nem egy nagy masszaként áll előtted: el kell olvasni nyolc könyvet, meg kell írni három beadandót, haladjunk. Ez így önmagában túl nagy feladat, és csak tologatod magad előtt. Ezzel szemben ha mindig az adott napra készítesz egy tervet, máris teljesíthetővé válik, és lépésről lépésre haladsz. Ülj le, és gondold végig, melyik tárgyból mennyi fejezetet szeretnél elolvasni, a beadandóhoz mit készítesz el, például forrásokat keresel.

2. Kis lépések

Fontos az is, hogy ne tervezz teljesíthetetlen mennyiséget magadnak egy napra: ha úgysem sikerül megvalósítani, és csak csúszol, akkor másnap máris kisebb lelkesedésed lesz hozzáfogni. Gondold végig reálisan, mennyit tudsz megcsinálni egy nap, és ha lehetőséged van rá, tervezz rövid „munkanapokat” magadnak. Akkor még inspiráló is lehet, hogy hamarabb végeztél, mint gondoltad.

3. Változatosság

Segít, ha egy nap több mindennel is foglalkozol: több különböző tárggyal is haladsz egy kicsit, és különböző jellegű feladatokat végzel el. Tehát ne szakkönyv olvasásból álljon az egész nap, legyen egy aktív része is, amikor például megírsz valamit. Minél többféle részfeladat van, annál többször van lehetőséged elégedettséget érezni: megint kész lettem valamivel.

4. Tarts szünetet

Fontos, hogy tarts szünetet is, méghozzá minél sűrűbben. Ez felfrissít és energiát ad a folytatásra. Ha nem tartasz szünetet, egyre jobban fogod utálni az egészet, és egyre lassabban is haladsz. A szüneteket igyekezz aktívan tölteni, például a szép időben menj le sétálni egy kicsit – ha van lehetőséged úgy friss levegőre menni, hogy ott ne legyél közel emberekhez.

5. Kezdd el már reggel

Az egész fenti rutin akkor úszhat el, ha az elkezdését tologatod. Mindig hozzákezdeni a legnehezebb – az még nehezebben megy, mint ténylegesen csinálni. Ez viszont igazából egyetlen erőfeszítéssel kezelhető. 🙂 Amikor ténylegesen hozzákezdesz. Koncentrálj a szünetekre, és tedd meg a kezdő lépést, és meglátod, nem lesz olyan utálatos, mint elsőre gondolnád.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

1 thoughts on “Így tanulj otthonról távoktatás idején

    […] Ahogy arról már korábban is írtunk, a folyamatos számonkérés, a hétről hétre órára járás keretet ad a tanulásnak, aminek igyekszel megfelelni, és teljesíteni a feladatokat. De mi a helyzet azzal a monotonitással, amit az otthoni tanulás jelent? Hogy maradj motivált, hogy több nap után még mindig rá tudd venni magad, hogy a sulis dolgokkal foglalkozz? […]

Comments are closed.