Levelező szak: előnyök és hátrányok

Szerző: Diákszemmel

A levelező szak elsősorban akkor merül fel opcióként, ha valaki teljes állásban dolgozik, mégis szeretne diplomát szerezni, de alternatívát jelenthet akkor is, ha nappalira nem vesznek fel, hiszen itt sokszor alacsonyabbak a ponthatárok. Mik az előnyei és hátrányai a levelezőn tanulásnak?

Előnyök

Kevesebbet kell bejárni

Itt sem igaz, hogy egyáltalán nem kell bejárni, mert vannak alkalmak, amikor ott kell lenni előadásokon, de ez csak néhány nap egy hónapban, amit könnyebb megoldani. A többi időben szabad vagy, így van lehetőséged teljes állásban is dolgozni mellette.

Nincs földrajzi korlát

Ha nem szeretnél elköltözni otthonról egy másik városba a suli miatt, levelezőn ez sem okoz problémát, hiszen csak arra a havi néhány napra kell odamenned, addig megszállsz valahol.

Akkor tanulsz, amikor akarsz

Levelezőn sokkal nagyobb szabadságod van, ami a tanulási idő beosztását illeti, nem kell hétről hétre készülnöd.

Ugyanolyan diplomát kapsz

A képzés végén diplomát kapsz, mint azok, akik nappali képzésre jártak. A későbbiekben, amikor munkát keresel, valószínűleg soha nem fog felmerülni, hogy te levelezőn szerezted a diplomád, és emiatt esetleg nincs olyan átfogó tudásod, mint a nappalisoknak.

Hátrányok

Kevesebb gyakorlati tudás

Ugyanakkor az is biztos, hogy tényleg nem lesz olyan átfogó tudásod az adott tárgyban, kevesebb gyakorlati ismeretre teszel szert. Ez persze nem minden esetben jelent hátrányt, ha például pontosan a későbbi szakterületeden dolgozol, akkor sokkal hasznosabb gyakorlati ismeretekre is teszel szert, mint egy képzés során tennél. De ami a képzést illeti, elmondható, hogy a tudásod forrását elsősorban a szakkönyvek adják majd, ami másfajta ismeret, mint ha benn ülsz egy órán, és magyarázzák.

Kevesebb tényező, ami keretet szab a tanulásnak

Ami az egyik oldalon előny, az a másik oldalon hátrány is lehet. A nagy szabadság azt is jelenti, hogy nincsenek szabályozó keretek, így ha kevesebb az önfegyelmed, nagyon elúszhatsz.

Nincs iskola-élmény

Ha levelezőn tanulsz, teljesen kimaradsz az egyetemista lét élményéből, és kevesebb leendő szakmai kapcsolatot is tudsz kiépíteni.

Nagy terhelés

A vizsgaidőszak kemény lesz, hiszen ugyanúgy kell teljesítened a munkahelyeden, és közben meg kell tanulnod sok mindent a vizsgákra. Az összes szabadságod minden bizonnyal a sulival kapcsolatos dolgokra fog kelleni. Szóval, mindenképp fárasztó lesz, ha bevállalod. Ha azért választanád, mert pénzt kell keresned suli mellett, akkor jobb irány lehet a diákmunka, ami rugalmas, és összeegyeztethető a nappali képzéssel.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel