Találd meg a nyári gyakorlatod

Szerző: Diákszemmel

A távoktatás miatt kialakult helyzetet számos módon kiaknázhatod, például megpróbálhatsz szerezni egy szuper nyári gyakorlatot. Összeszedtük, hogyan kezdj hozzá már most.

Neked is több időd van előkészülni, a jelenlegi helyzet miatt sajnos rosszabb gazdasági körülmények közé kerülő cégek pedig talán nyitottabban fognak állni a gyakornokok előtt. Ezért érdemes már most megpróbálni hozzáfogni egy jó gyakorlati hely megszerzéséhez.

Arról már korábban is írtunk, hogy érdemes időben elkezdeni a keresgélést, most pedig adott az alkalom, hiszen neked is több időd van előkészülni és keresgélni. Egy releváns szakmai gyakorlat a hátad mögött pedig most kiemelt fontossággal bír, hiszen sokkal több ember szerez diplomát, mint korábban, így maga a papír már nem elegendő ahhoz, hogy szerezz egy jó munkát.

Tehát hogyan is fogj hozzá?

Először is készítsd el, amire a jelentkezéshez szükséged lesz:

– önéletrajz
– szakmai (iskolai projektekben szerzett) tapasztalat
– LinkedIn profil

Ezek mellett még egy motivációs levélre lesz szükséged, de azt minden jelentkezés esetében az adott munkához írod majd meg.

Mi legyen az önéletrajzban?

Szedj össze minden olyan készséget, ami releváns lehet a feladat ellátásával kapcsolatban. Gondold végig alaposan: milyen szoftverek használatában van gyakorlatod, milyen nyelvismereted van. Fontos, hogy ezek ne legyenek erőltetettek, mert akkor ellentétes hatást érsz el velük.

Referencia, tapasztalat:

Gondold végig, milyen sulis projekteket készítettél el, amikről úgy érzed, valóban tettél bele munkát és valamilyen tapasztalatra tettél szert általa. Ha vannak ilyenek, sorold fel őket, és pár mondatban írd le, miről szólt az adott feladat.

LinkedIn profil:

Sok HR-es számára már alap, hogy megnézi a jelentkezők LinkedIn profilját, ezért érdemes neked is már most létrehozni egyet. Ez tulajdonképpen az önéletrajzod lesz egy másik formában, viszont lehetőséget biztosít számodra, hogy kapcsolatba kerülj cégekkel a szakterületedről.

Ha ezekkel megvagy, kezdj el keresgélni. Most, hogy korán hozzákezdesz, talán még ki sem írtak gyakornoki pozíciókat, ami azt jelenti, hogy kisebb lesz a konkurencia. Keress olyan cégeket, ahol szívesen dolgoznál, és írd meg nekik a levelet, amiben jelentkezel hozzájuk gyakornoknak:

– fontos, hogy írd le, miben tudnál segíteni, és mit szeretnél megtanulni. Ha csak annyit mondasz, gyakornoknak jelentkeznél, figyelmen kívül hagyhatják a leveled, mondván, nekik nincs szükségük gyakornokra. De ha ötleteket adsz, hogy hogyan tudnál hasznos lenni számukra, felkeltheted az érdeklődésüket.

– mindenképp alaposan nézz utána, hogy mivel foglalkozik az adott cég, annál pontosabban tudod megfogalmazni, hogy miért szeretnél hozzájuk jelentkezni. Ha személyesnek tűnik a jelentkezés és látszik, hogy nem csak a kapcsolat menüpontig mentél el, hogy találj egy e-mail címet, szintén érdekesebb leszel a számukra.

– bátran írj a szakmai érdeklődésedről, mutatkozz be. Mivel nem tudsz a szakmai tapasztalatodra hivatkozva azzal érvelni, miért vagy hasznos számukra, felkeltheted az érdeklődésüket azzal, hogy arról írsz, miért érdekel ez a terület. A motivált és érdeklődő munkaerőt mindenhol keresik, mutasd meg, hogy te az vagy.

A levél végén pedig ajánld fel, hogy egy online interjún szívesen beszélgetnél a lehetőségről, ha érdekes a számukra. Biztos sok cég lesz a jelen helyzetben, aki egyáltalán nem nyitott erre, de hátha találsz olyat, aki viszont kifejezetten az.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel