10 tipp, hogy sikeres legyél az online tanulásban

Szerző: Diákszemmel

Úgy érzed, hogy ez a távoktatás nem a te műfajod? Nem igazán sikerült még ráhangolódnod? Adunk pár tippet, hogyan hozd ki belőle a legtöbbet.

1. Tekints rá úgy, mintha személyesen jelenlevős óra lenne

Nehezebb ráhangolódni, ha az van a fejedben, hogy ez most másmilyen oktatás, hogy lazább attól, hogy otthon vagy, és hogy úgyis kevesebbet tanultok ebben a formában. Gondolj rá helyette úgy, mint bármilyen hagyományos órára: jelen kell lenni, elhangzanak információk, amiket meg kell jegyezni, és a könyv ugyanaz a könyv marad, amit meg kell tanulni.

Ha kényelmetlenül érzed magad, amiért egy kamerán keresztül látnak, vagy zavar, hogy nehezebben tudsz megnyilvánulni, mert akad a hang, és eleve hogy hívd fel magadra a figyelmet, akkor amennyire tudod, az interaktivitást tartsd meg magadnak. Gondolatban válaszolj a kérdésekre, haladj az órával – de csak akkor szólalj meg, ha kérdeznek.

2. Használd a tanár által elküldött forrásokat

Kevesebb dolog hangzik el szóban, de a tanáraid ismerik a legjobb forrásokat egy-egy tananyaghoz kapcsolódóan, ezeket használd alaposan. Most nagyobb önállóságra van szükség tőled, több mindennek kell egyedül utánanézned, de a neten rengeteg forrás elérhető, úgyhogy ez nem lehet kifogás az ismereteid hiányára.

3. Legyen külön helyed a tanulásra

Az otthonod lehetőségei persze meghatározzák a mozgástered, de jó, ha kialakítasz egy sarkot, ami a tanulás helye, ahol a tanulnivalóval foglalkozol. Tudatosítod magadban, hogy ha oda beülsz, akkor tanulás van. Feleslegesnek tűnik, de van olyan, aki otthonról dolgozik, és miután megreggelizett, tesz egy kört a ház körül, visszajön, és úgy ül le dolgozni, hogy érezze, most bejött dolgozni: ezek a rituálék számítanak.

4. Iktasd ki a figyelemelterelő dolgokat

A multi-tasking sosem jó, de a tanulást nem sulis dolgokkal párhuzamosan csinálni még rosszabb. Amikor a tanulással foglalkozol, akkor csak arra fókuszálj: mintha otthon sem lennél.

5. Jegyzetelj

Amióta nem jársz be a suliba, leálltál a jegyzeteléssel? Kezdj hozzá újra. Írd fel a fő témákat, a címszavakat, ez lehet az alapja annak, hogy utánaolvass, keress, még több infót találj. És ez segíthet ahhoz is, hogy struktúrája maradjon a tudásodnak.

6. Ne nézd állandóan az e-mailjeid

Az, hogy távoktatás van, nem azt jelenti, hogy a suli a nap 24 órájában jelen kell legyen az életedben. Jelöld ki az időszakot, mettől meddig foglalkozol a sulival, azon kívül pedig ne tedd: ne nézd meg az e-mailjeid se. Lehet, hogy a tanár este 10-kor küld át az órához kapcsolódó anyagot, vagy valaki pont akkor kérdez a sulival kapcsolatban, amikor te filmet nézel. Ha meglátod az e-mailt, foglalkozni kezdesz vele. A mentális egészség megőrzéséhez viszont elengedhetetlen, hogy elkülönüljön a tanulós és a pihenőidőd, ezzel legyél szigorú.

7. Ne halogass

Mivel az egész suli téma fizikailag távol van tőled, könnyű beleesni a halogatásba. De az eléggé megbosszulja magát. Lesz számonkérés, lesznek feladatok, amiknek az elvégzését ellenőrzik, szóval előbb-utóbb meg kell csinálnod mindent, és eléggé kiszúrsz magaddal, ha mindent addig halasztasz, amíg lehet.

8. Kerüld a túlvállalást

De arra is figyelj, hogy ne ess át a ló túloldalára: ne akard az egész vizsgaanyagot három hónappal előbb megtanulni, mert addigra úgyis elfelejted, és ne képzeld azt, hogy majd most minden szorgalmi feladatot is megcsinálsz, mert attól, hogy távoktatás van, nem lettél mintatanuló. Szóval, próbáld egyszerűen normális mederben tartani a tennivalóid, és úgy haladni velük, mint egyébként tennéd.

9. Kérj segítséget

Ne gondold azt, hogy most egyedül maradtál a feladataiddal: ugyanúgy elérhető a tanár és az osztály/csoporttársaid is, mint eddig! Ne szégyelld a nehézségeid, ez a helyzet a tanároknak ugyanúgy új, mint neked, ha elakadsz, közösen, együtt találhatjátok meg a megoldást.

10. Tekints rá úgy, mint egy lehetőség

A fentiek fejbentartása mellett tekints az online oktatásra úgy, mint egy lehetőség: most nem kell bejárnod órára, nincs a felesleges várakozás két óra között. Most kizárólag a tanulásra kell fókuszálnod. Ha jobban akartad csinálni, mint eddig, akkor most megvan rá minden esélyed. Olvass többet, oszd be az időd, ahogy neked a legpraktikusabb, haladj a feladatokkal lépésről lépésre, és építs ki olyan rutinokat, amik később is hasznodra válhatnak!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

1 thought on “10 tipp, hogy sikeres legyél az online tanulásban

Comments are closed.