15 ötlet, ha már belevágnál valamibe

Szerző: Diákszemmel

Ha már úgy érzed, ideje lenne belevágni valamibe, inspirációra van szükséged, célkitűzésre, az érzésre, hogy végre hatékony voltál valamiben, adunk pár ötletet, minek kezdhetsz neki, ami még hasznos is.

1. Tanulj egy új nyelvet

Töltsd le a Duolingot, és kezdj el egy teljesen új nyelvet tanulni! Nem arról van szó, hogy a nyár végére folyékonyan beszélsz majd, de megtanulhatsz alapszavakat, a nyelv logikáját, ami később bármikor hasznos lehet. Ha van nyelvérzéked, akkor még szórakoztató is!

2. Tedd rendbe a jegyzeteid

Van, aki mániákusan szeret rendezgetni, van, akinek ez a legnagyobb kín. Utóbbi csoportnak nem feltétlenül ajánljuk ezt a időtöltést, az viszont biztos, hogy felüdülés lesz, ha kész vagy, és rengeteg régi kacattól megszabadultál! A fiókok mélyéről pedig olyan rég elfeledett apróságok kerülhetnek el, amikkel nagyon jól elszórakozhatsz.

3. Csatlakozz egy olvasás-kihíváshoz

A moly-on mindig többféle kihívást találsz, amiben együtt olvashatsz másokkal, megbeszélhetitek az adott könyvet, és sok olyan újdonságot is megismerhetsz így, amiről egyébként nem is hallottál.

4. Vagy indíts te könyvklubot

Kezdd a barátaiddal, de vonj be másokat is. Kutass a neten könyvek után, már az is izgalmas, ameddig a klubod következő olvasmányát megtalálod, aztán már csak a fantáziádra van bízva, hogy milyen közös – online – tevékenységeket találsz ki a könyvvel kapcsolatban.

5. Tanulj meg táncolni

A Youtube kimeríthetetlen forrás a videókhoz, a tánchoz zene is kell, ami jót tesz a hangulatodnak, ráadásul jó kis testmozgás is, szóval hasznos, és közben totál szórakoztató.

6. Vagy csak simán kezdj el edzeni

Online videókkal az edzésprogramod is egészen változatosan összeállíthatod, jógával, erősítéssel, tornával. Az már most látszik, hogy a karantén végére kétféle embertípus lesz: az, aki nem fér ki az ajtón, és az, akit összekeverünk egy testépítővel, döntsd el, te melyik csoportba akarsz tartozni!

7. Hallgass podcastokat

Főleg akkor működhet ez, ha magabiztos az angoltudásod, mert a legjobb szakmai podcastek angol nyelven érhetőek el. Bővítheted a szakmai tudásod, rengeteg tanulhatsz ezekből – gyakorlati szempontból, nagyon más típusú ismeretek, mint ami a suliban a tananyag.

8. Járj többet múzeumba

Rengeteg múzeum tette online bejárhatóvá a gyűjteményét, a műalkotásokhoz tartozó leírásokkal együtt. Persze egy festmény fotóját eddig is megtalálhattad online, abban elsősorban az a pláne, amikor személyesen látod – de mégis többet adnak azért ezek az online látogatások, mert egy kurátori válogatásban, egy rend szerint tudsz műveket végignézni. Itt egy szuper gyűjtés, hogy mi minden elérhető.

9. Tanulj meg főzni

Az online elérhető videók itt is rengeteg alapot adnak, azon túl, hogy praktikus, ha el tudsz készíteni bizonyos ételeket, itt megvan az instant jutalom, amikor a végén meg is eheted, amin dolgoztál. Nem mindenkinek lesz ez a hobbija, de hátha rájössz, hogy te nagyon élvezed.

10. Kézműveskedj

Régóta szerettél volna kipróbálni valamilyen alkotó tevékenységet, de sosem volt rá időd, energiád? Most itt a lehetőség, ki tudja, lehet, hogy a karantén végére elindítod a saját vállalkozásod. A neten mindennek az alapjait meg lehet tanulni, az, hogyan fejlődsz, úgyis a kreativitásodra van bízva.

11. Nézz dokumentumfilmeket

Amikor este leülünk, hogy megnézzünk egy filmet, a lazítás és a szórakozás jár az eszünkben, nem egy dokumentumfilmet fogunk elindítani. Most viszont van plusz energiánk erre is, miért ne kutatnánk fel izgalmas alkotásokat? Ha az él a fejedben, hogy a doksi unalmas és száraz alkotás, akkor megsúgjuk, hogy tévedésben vagy. Ez a műfaj is tud nagyon izgalmas lenni, keresgélj a neten, hogy mások mit ajánlanak, és nézd meg, ami számodra érdekes téma.

12. Indíts blogot

Van valami, amihez jól értesz, vagy van egy téma, amiről úgy gondolod, hasznos mondanivalód van? Indíts blogot! Most itt a remek lehetőség, hogy felépíts egy online közösséget – hiszen most mindenki online! Használd ki ezt az alkalmat, és vágj bele, később ez is lehet akár egy vállalkozásod alapja.

13. Kertészkedj

Ha van kertetek, vagy egy terasz balkonládákkal, kezdj el növényeket nevelni. Szuper szórakozás nézni, amikor új hajtásokat hoz, locsolgatni metszegetni, nagyon bele lehet feledkezni.

14. Vezess naplót

Kezdj el kézzel írt naplót vezetni! Eleinte talán nehézkes lesz, és nem is tudod majd, mit írj bele. De ha belejössz, remek terápiás hatása lesz: kiadod magadból mindazt, ami esetleg nyomaszt, megtanulod általa megfogalmazni a saját problémáid, és ha ez sikerül, akkor megszabadulni is könnyebb tőlük.

15. Segíts másokon

Néha elfelejtjük, segíteni másokon mennyire jó érzés. Gondold végig, mire van lehetőséged, hogyan tudsz hasznossá válni mások számára, mit tudsz megvalósítani vagy megszervezni, ami segíthet másokon. Gondolkodhatsz nagyobb projekteken is, de maradhatsz az egészen szűk környezetedben: lehetsz te az, aki alaposan és átláthatóan kijegyzeteli az egyik tankönyvet, és megosztja másokkal.

Ha mélypontra kerülsz, gondolj erre: az apró napi tevékenységek, a rendszer, az elhatározások és a kisebb célok segítenek, hogy túllendülj ezen. A fenti ötletek talán néhol elrugaszkodottnak tűnnek, és neked biztos nem való mindegyik, de bízunk benne, hogy találsz olyat, amelyik igen. Vagy kiindulásnak tudod használni, hogy megtaláld, ami számodra jó cél. Nem teherként és kötelező feladatként megélt elfoglaltságot kell választani, hanem olyan dolgokat érdemes találni, amiket kis lépésben meg tudsz valósítani. Te mibe vágsz bele?

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel