Így oszd be az időd az érettségin

Szerző: Diákszemmel

Az írásbeli érettségin úgy hozhatod magad kellemetlen helyzetbe, ha kifutsz az időből, és bizonyos feladatok megoldásához hozzá sem fogsz. Ennek elkerülésére adunk pár tanácsot.

1. Nézd át a teljes feladatsort

Amikor megkapod a papírt, azzal kezdd, hogy végigolvasod az összes kérdést. Mérd fel, hogy melyek lesznek azok, amelyek gyorsan megoldhatók, és mire kell hosszabb időt szánnod.

2. Kezd a könnyebbekkel

Érdemes a könnyű és rövid feladatokkal kezdeni. Habár ezek jellemzően kevesebb pontot érnek, viszont gyorsan túljutsz rajtuk, és nem fáradt fejjel kell visszatérned hozzájuk.

3. Határozd meg az egy feladatra jutó időt

Amikor már csak az összetettebb feladatok állnak előtted, nézd meg, mennyi időd van még összesen, és azt mennyi feladatra kell elosztanod. Így fogod látni, ha valamivel túlcsúszol az időn.

4. Ha valami nem megy, hagyd félbe

Ha valamelyik feladattal nem boldogulsz, hagyd félbe, és lépj tovább a következőre. Így elkerülheted, hogy olyan feladatokat megoldatlanul hagyj, amiket egyébként meg tudnál csinálni – miközben lehet, hogy amelyik kifog rajtad, azt a végére sem tudod elkészíteni.

5. Hagyj időt a végén arra, hogy átnézd

Nagyon fontos, hogy az idő megtervezésénél számítsd bele az átnézést a végén. Elírhattál valamit, és közben észre sem veszed – az olyan hibák a legbosszantóbbak, amik nem a tudás hiányából fakadnak, hanem a figyelmetlenségből.

A tervezés és az egész feladatsor átgondolása nagyon fontos az érettségi megírása közben, és amellett, hogy segít a hibák elkerülésében, nyugtató hatása is van, ha pontosan látod, hol is tartasz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel