Tippek a hatékony vizsgafelkészüléshez

Szerző: Diákszemmel

Van néhány bevett stratégia a vizsga- és dolgozatfelkészüléshez, amelyeket ha te is alkalmazol, jobb eredményeket érhetsz el a számonkérésen.

vizsgafelkészülés

1. Olvass tanulás-központúan

A szakirodalom elolvasásának ne úgy kezdj neki, mint egy regénynek, hogy kinyitod az első oldalon, és olvasod a végéig. Először is nézd át a tartalomjegyzéket, a fő címeket. Vesd össze az órai jegyzeteiddel, melyik témákkal van átfedés, és mik azok a területek, amit a tanár nem is érintett órán.

A jegyzeteiddel összevetve határozd meg a kiemelt területeket, azokra nagyobb hangsúlyt fektess. Valamilyen módon készíts kivonatot a könyvből: vagy jegyzeteld ki, vagy húzd alá a legfontosabbakat. Olvasás után haladj végig újra a könyvön, nézd meg a fejezetcímeket, és idézd fel, melyik miről szólt. Ahol nagyon tanácstalan vagy, azt a részt olvasd el újra.

2. Szánj elég időt a tanulásra

A leghatékonyabb úgy leszel, ha hosszabb időt szánsz a tanulásra, és nem két nap alatt akarod a fejedbe juttatni az egész vizsga-anyagot. Ha több napod van a tanulásra, egy nap csak egy kisebb anyaggal kell megbirkóznod, jobban van lehetőséged elmélyíteni a tudást.

Az ideális idő egy hét, amennyit készülsz a vizsgára: ilyenkor van időd jegyzeteket készíteni, struktúrába rendezni a tanulnivalót, és kikérdezni magad. Persze ehhez arra lenne szükség, hogy hetente legyenek a vizsgák, a legtöbb esetben pedig ennél sűrűbben vannak – nos, ilyenkor már a vizsgaidőszak előtt hozzá lehet fogni, elkezdeni elkészíteni a jegyzeteket, vázlatokat, olvasni a könyvet – így a vizsgát megelőző egy-két nap már csak a felfrissítés, memorizálás ideje lehet.

3. Kérdezd ki magad

Fontos, hogy te magad is győződj meg arról, emlékszel-e mindarra, amit megtanultál. A legjobb ön-kikérdezési módszerekről itt írtunk >>

4. Készülj mentálisan is a vizsgára

Típus kérdése, hogy mennyire vagy izgulós, de a vizsgadrukk bizony komoly teljesítmény-visszafogó erő tud lenni, ha hagyod magadon eluralkodni. Ezért jó, ha készülsz néhány relaxációs technikával. Csökkenti a stresszt, ha időben érkezel a vizsga helyszínére, és nem kell azon (is) izgulnod, hogy elkésel.

Segít, ha tájékozódsz előre, milyen típusú kérdések lesznek a vizsgán. Minél kevesebb a teszttel kapcsolatban az ismeretlen faktor, annál magabiztosan állsz neki. Érdeklődj másoktól, az adott tanár mire szokott kiemelt figyelmet fordítani, mi az, amibe szinte biztos, hogy belekérdez – szóval igyekezz minél többet megtudni előzetes is a vizsgáról.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

1 thoughts on “Tippek a hatékony vizsgafelkészüléshez

Comments are closed.