Vigyünk egy kis rendszert a tennivalókba!

Szerző: Diákszemmel

Talán mostanra te is eljutottál arra a pontra, amikor teljes káosz körülötted a tanulnivaló, mivel mindjárt itt a vizsgaidőszak, nem árt egy kis rendszert vinni a feladatokba! Ha nem tudod, hogyan mássz ki a káoszból, adunk néhány tippet, amin elindulhatsz!

időbeosztás

1. Ne próbáld megjegyezni: írd fel!

Én a mai napig sokszor esem abba a hibába, hogy észben akarom tartani a feladatokat ahelyett, hogy leírnám őket. És még ha működik is, rengeteg felesleges energiát elvisz arra koncentrálni, hogy ne felejtsem el a teendőket. Vegyél tehát egy naptárat, és a megfelelő időhöz írd fel az összes megjegyezni valót, még a legkisebb dolgokat is. Így aztán máris nem kell fejben tartani, és tervezni is könnyebb, ha átlátod előre egy-egy napod, az egész hetet. Jobban érzed, mikor mi fér bele.
Arról nem is beszélve, milyen jó érzés pipálgatni, amikor valami készen van. Kezdd el tehát összeírni az összes feladatot az alapján, hogy mikor kell hozzákezdened és mikor van a határideje: szánj rá egy fél órát, és gondold végig.

2. Csoportosíts, címkézz

Ha a jegyzeteid papírokon vannak össze-vissza, akkor kezdd el csoportosítani őket, tárgyak és azon belül témák szerint is. Használj post-iteket, színes filceket, hogy könnyebben átlásd, mi mihez tartozik. Az átláthatatlan papírkupacok demotiválóak, már az is visszafog, hogy belekezdj a tanulásba, hogy azt sem tudod, mi micsoda, vagy hol van. Mielőtt belekezdenél, érdemes tehát megcsinálni a szétválogatást.

3. Lásd át előre, ne utána szaladj

A feladatok felírása és naptárba rendezése abban is segít, hogy tudj előre tervezni: mikor mihez kell hozzákezdened, hogy időben kész legyél. Ha mindig utolsó pillanatban kergeted a határidőket, az fárasztó, ráadásul a munkád minőségén is meglátszik. Ha be tudod osztani az időd, kényelmesebb a haladás, és az eredmény is jobb lesz.

4. Úgy rendszerezd, ahogy neked működik

Ha már rendszerezés és időbeosztás: fontos, hogy megtaláld azt a módszert, ami neked a legjobban működik, amit a legjobban átlátsz. Legyen az egy online projekt menedzsment eszköz, a naptárad, a színes filcek: tapasztald ki, hogy neked mi válik be, és azt használd. Ez a fajta rendszerezés meg kell könnyítse a munkád, nem plusz feladatot kell jelentsen. Nincs általános legjobb megoldás, mindenkinek más válik be, ezért kell, hogy megtaláld, neked mi működik.

5. Haladj tudatosan

Fontos, hogy amikor a feladataid rendszerezését végzed, készíts prioritási listát: tudatosan tervezd meg, hogy mire mennyi időt szánsz. Lehet, hogy egy feladat elkészítése több időt venne igénybe, de ha az adott tárgy számodra nem kiemelten fontos, akkor ne ezzel töltsd a több időt. Legyen benned tudatosság ezzel kapcsolatban, és helyezz nagyobb hangsúlyt azokra a tárgyakra, amik a későbbi karrier-céljaidhoz jobban kapcsolódnak.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel