5 tipp, hogy hatékonyabban tudj tanulni

Szerző: Diákszemmel

A módszerek mellett van pár olyan szokás, bevezethető rutin, ami jelentősen javítja a tanulás hatékonyságát. Te melyiket szoktad csinálni ezek közül?

1. Tanulj minden nap ugyanakkor

Jól tudunk alkalmazkodni a rendszerességhez, ezért az is működik, hogy könnyebben vesszük rá magunkat, hogy leüljünk tanulni, ha ennek minden nap ugyanaz a kijelölt ideje. A napi rutin részévé válik, ezért nem kell külön harcot vívnunk magunkkal minden egyes alkalommal, így pedig a tanulás is hatékonyabbá válik.

2. Minden tanulási szekciónak legyen külön célja

Ne úgy ülj le tanulni, hogy most olvasom ezt, amíg bírom. Sokkal könnyebb és ezáltal eredményesebb is, ha kitűzöl magad elé egy célt: mondjuk elolvasod ezt a fejezetet vagy megtanulod ezt a 30 szót. Így hirtelen lesz végpontja ennek a tanulási etapnak, ami jót tesz a léleknek.

3. Kezdd a legnehezebb feladattal

Ez egy olyan stratégia, amivel óriási eredményeket lehet elérni. Mindaddig, amíg a legnehezebb, legutálatosabb feladatot halogatod, nyögvenyelős lesz az egész tanulás. Nem is veszed észre, de azért, mert tudod, hogy az említett feladat még előtted áll. Ha viszont azt csinálod meg elsőnek, már nem kell nyomasszon, sőt, kifejezetten feldobódsz, hogy túlvagy rajta, és a többivel is jobban haladsz.

4. Kerüld a halogatást

A tanulást elkezdeni a legnehezebb, az igényli a legnagyobb akaraterőt, hogy odaüljünk, és hozzákezdjünk. Minél tovább halogatjuk viszont, annál nyögvenyelősebb lesz. Érdemes ezért arra fókuszálni, hogy az eltervezett időpontban kezdjünk hozzá, ha ezt a lépést megugorjuk, utána sokkal könnyebb lesz.

5. Szüntesd meg a figyelemelterelő tényezőket

Ha a kezed ügyében van a telefon, a csábítás is nagyobb, hogy megnyisd az Instagramot, végigpörgesd a legfrissebb képeket, hiszen csak oda kell nyúlnod: olyan kicsi erőfeszítés, és máris megszabadultál kicsit a tanulástól. Igyekezz ennek a lehetőségét egyszerűen megszüntetni. A másik pedig, amikor “csak ránézek erre az értesítésre”, “csak elolvasom ezt az üzenetet”, ami lehet, hogy tényleg csak két perc, viszont kizökkensz a meglévő gondolatmenetből. Energia és idő, mire az agyad végigpörgeti, hogy miről is volt szó a tanulásban, és fel tudod venni újra a fonalat. Jobban töredezi a tanulást, mint gondolnád, és sok energiát vesz el.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel