Ha keveset alszol, nem tudsz jól teljesíteni a vizsgán

Szerző: Diákszemmel

Sok kutatás foglalkozik az alváshiány negatív hatásaival, és ilyenkor természetesen a vizsgaidőszak kérdése is mindig felmerül. Van-e értelme késő estig tanulni és másnap kialvatlanul vizsgázni?

A kutatások szerint nem. 44 felsőoktatásban résztvevő hallgatót vizsgáltak meg, az egyik csoport 24 órán át nem aludt, a másik csoport 8 óra körüli mennyiséget aludt. Ezután elvégeztettek velük két kérdéssort: az egyikben a saját erőfeszítésre, koncentrációra és várható teljesítményre vonatkozó kérdéseket kellett megválaszolniuk, a másik kognitív munkát igénylő feladatokat tartalmazott.

A kognitív feladatokat igénylő kérdéssoron sokkal jobb eredményeket értek el azok, akik aludtak.

Érdekes viszont, hogy a saját teljesítményükre vonatkozó kérdésekben azok, akik alvásmegvonás után voltak, sokkal magasabban értékelték magukat. A befektetett energiájukat és a koncentrációjukat nagyobbra értékelték azok, akik nem aludtak. Ami viszont a kutatók számára különösen érdekes volt, hogy a vizsgán várható teljesítményüket is jobbnak becsülték meg azok, akik nem aludtak: láthatóan úgy gondolták, mivel ennyire sokat készültek, biztos jobban is fognak vizsgázni.

Ebből látszik, hogy a diákok nem gondolják, hogy az alvás hiánya negatívan befolyásolja a teljesítményüket, holott a másik, feladatok megoldását igénylő kérdéssoron kiderült, hogy de, abszolút rosszabbul teljesítenek, ha kialvatlanok.

Érdemes ebből levonni a tanulságot, elsősorban persze időben el kell kezdeni a tanulást, hogy kellemes alvásmennyiség mellett is legyen lehetőségünk eléggé felkészülni. De ha ezt nem is valósítjuk meg, akkor sem szabad éjszakába nyúlóan tanulni: többre jutunk, ha kevesebbet tanulunk meg, de azt legalább fogjuk tudni másnap a vizsgán. És ez nem csak a tanulnivaló megjegyzését jelenti, hanem azt, hogy képesek leszünk értelmesen megfogalmazni szöveges válaszokat a kifejtős kérdésben, és végiggondolni a feladatokat.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel