Hogyan tanulj a típusodnak megfelelően?

Szerző: Diákszemmel

Előző cikkünkben már írtunk arról, milyen tanulói típusok vannak, és igyekeztünk segítséget nyújtani, hogy te is megismerhesd a sajátod. Most tovább megyünk, és tippeket adunk, hogy az egyes típusokhoz tartozóknak hogyan érdemes tanulni és milyen karrier-irányok ideálisak számukra.

Vizuális típus

Veled is előfordult már, amikor elolvasol egy vizsgakérdést, és nem jut eszedbe a válasz, de emlékszel, hogy a könyvben hol volt? Ha igen, akkor te is vizuális típus vagy.

A vizuális típus képeket tárol el a fejében, ami azért is segíti a gyors tanulást, mert az emberi agy a képeket sokkal gyorsabban képes feldolgozni, mint a szöveget. Ezért tudod felidézni az oldal képét, ahol a megoldás volt, persze a fejedben lévő “képről” nem tudod leolvasni a választ.

Ezért segítség, ha a grafikonokat, mindenféle ábrát, térképeket, magyarázó rajzokat bogarászod minél többet, ezeket ugyanis jól tudja rögzíteni az agyad, és a segítségével könnyebben felidézheted a tényleges információt is.

Segít a színek használata, ha különböző szövegkiemelőkkel jelölöd meg a fontos részeket. A vizuális típus jegyzetei általában komplex logikai meneteket kirajzoló összképet adnak, sok nyíllal, bekarikázott információval, kiemeléssel. Ha eddig nem ezt a módszert használtad, próbáld ki, és talán több hasznát veszed a jegyzeteidnek is.

A vizuális típusok jól teljesítenek a tudományos, mérnöki, matematikus munkákban, illetve szintén sikeresek lehetnek fotós, grafikus, lakberendező, építészeti területeken.

Auditív típus

Észrevetted, hogy segít, ha hangosan felolvasod azt, amit meg akarsz jegyezni? Akkor auditív típus lehetsz.

Az ebbe a típusba tartozók hallás után jegyeznek meg a legjobban dolgokat, ezért nekik különösen nagy segítség, ha bejárnak órára, és meghallgatják a tanárt, amint elmondja a tananyagot. Már hallás közben feldolgozzák az információt, ami segíti a rögzítést.

Az auditív típus az előadások mellett könnyen tanul hangoskönyvek segítségével és csoportban, amikor közösen, szóban veszitek végig a tananyagot. Az auditív típus általában jó nyilvános beszélő és történetmesélő.

Az auditív típusnak jó minden olyan munka, ami verbalitást igényel: rádiós és tévés munkák, jog, tanítás, tanácsadás.

Olvasást/írást preferáló típus

Ha egy tananyagot egyáltalán nem értesz meg, amikor a tanár elmondja, de ugyanazt elolvasva a könyvben világossá válik, akkor te írást/olvasást preferáló típus vagy.

Ha a típusról van szó, egy Flannery O’Connor idézetet szoktak emlegetni: “azért írok, mert nem tudom, mit gondolok, amíg el nem olvasom a saját mondanivalóm”. Ennek a típusnak kiemelten fontos az előadások közbeni powerpoint kivetítés, nélküle nem nagyon tudják feldolgozni, ami elhangzik.

Könnyű helyzetben van ez a típus, hiszen a szakirodalomnak nagyon sok formája van, írásos forrást tehát könnyű találni. Könyvekből, a saját jegyzeteiből tanul a legjobban, hasznosak számára az ismétlő kártyák.

Az ebbe a típusba tartozóknak kiváló munka minden olyan, ahol írásos anyagot kell létrehozni, legyen ez újságírás vagy reklám szövegírás, de a fordítás és az írásos tanácsadói munkák is ideálisak.

Kinesztetikus típus

Te vagy, aki elsőként jelentkezik órán, ha valamit a gyakorlatban meg kell csinálni? Akkor kinesztetikus típus vagy.

Ez azt jelenti, hogy ez a típus úgy tanul a legkönnyebben, ha valóban meg is csinálja, amit meg kell tanulni, vagy csak egyszerűen csinál közben valamit.

Ebbe a típusba tartozók nagyon jól tudnak bemutatni dolgokat, hiszen a fejükben a logika is a valós mozdulatsor alapján épül fel, ezért könnyen át is tudják adni.

Ebbe a típusba tartozók nagyon szeretnek YouTube videókat nézni, amin valaki megcsinál valamit, és könnyen el is sajátítják így a dolgokat. Általában matatnak valamivel, miközben tanulnak, beszéd közben pedig gesztikulálnak.

Ennek a típusnak nem való az irodai munka, sokkal inkább a cselekvő hivatások illenek hozzá. Legyen az alkotó tevékenység, mezőgazdasági munka, asztalos, autószerelő, az olyan dolgok végzése közben érzi legjobban magát, amikor két kézzel kell megcsinálni valamit.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

2 thoughts on “Hogyan tanulj a típusodnak megfelelően?

Comments are closed.