Így olvasd a szakirodalmat: SQ3R technika

Szerző: Diákszemmel

Amikor vizsgára készülsz, nagy mennyiségű szakirodalmat kell elolvasnod és a tartalmát megjegyezned, ráadásul rövid idő alatt. Ahhoz, hogy ezt hatékonyan tehesd meg, van pár jól működő technika, ebből mutatunk most be egyet.

vizsga tanulás

Ez az SQ3R technika, ami a Survey, Question, Read, Recall, Review rövidítése. Mit is jelent ez?

Survey – átnézés

Ahelyett, hogy azonnal beleugranál az olvasásba, előbb böngészd át a tartalomjegyzéket. Nézd meg, mik a főbb fejezetcímek, és melyik miről fog szólni. Így kialakul egy rendszer a fejedben, egy alapvető vázlat arról, hogy hogyan is épül fel a szöveg, amit olvasni fogsz.

Question – fogalmazz meg kérdéseket

Miközben böngészed a tartalomjegyzéket, fogalmazz meg magadban kérdéseket az egyes fejezetcímekhez, akkár összevetve az órai jegyzeteiddel. Úgy tűnhet, ez csak felesleges időhúzás, de nem az: ha energiát fektetsz a kérdések kigondolásába, interakcióba lépsz a szöveggel, ami már egy aktív tevékenység a részedről. Szemben a passzív olvasással, ez a fajta aktivitás segít, hogy később könnyebben fel tudd idézni mindazt, amiről a könyv szól.

Read, Recall, Review – olvass, idézd fel, reflektálj

Minden fejezeten ezzel a hármas tagolással haladj végig. Olvasd el magát a szöveget, közben igyekezz a lényegre koncentrálni. A fejezet végén próbáld a könyv segítsége nélkül egy rövid összefoglalóban elmondani magadnak, hogy miről szólt, idézd fel a legfontosabb fogalmakat és összefüggéseket. Végül pedig reflektálj a saját feltett kérdéseidre, nézd meg, az olvasás után meg tudod-e válaszolni őket.

Ez a technika abban segít, hogy egyrészt kapj egy teljes, átfogó képet a tanulnivalóról, másrészt pedig azon keresztül, hogy igyekszel aktívan csinálni az olvasás egyébként passzív folyamatát, könnyebben fel tudd idézni a tanulnivalót.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel