Közösségi, magányos vagy logikus tanuló vagy?

Szerző: Diákszemmel

Előző cikkünkben már írtunk arról, hogy a négy tanulói alaptípusnak milyen tanulási módszereket érdemes kipróbálnia, hogy a leghatékonyabban tudjon tanulni. Ma arról lesz szó, ami tovább befolyásolja a magolás sikerét.

Ahogy arról bevezető cikkünkben írtunk, megkülönböztetünk logikus, közösségi és magányos tanulókat. Melyik típusra mi jellemző?

Logikus tanuló

Logikusan tanulónak nevezzük azokat, akiknek ahhoz, hogy meg tudjanak tanulni valamit, szükségük van rá, hogy értsék a logikáját, végig tudják gondolni. Az ebbe a típusba tartozók elsősorban matekból jók, hiszen ott a logika tiszta és könnyen átlátható.

A logikusan tanulók könnyen felismernek mintákat, és felismerik a kapcsolatot a különböző információ-egységek között. A részleteket könnyen fel tudják idézni, ha azt be tudják illeszteni a komplex egész logikai rendjébe.

Ha ebbe a csoportba tartozol, segíthet neked a tanulásnál, ha az egyéb, kevésbé tisztán logikus tárgyaknál is megpróbálsz felfedezni egy érvelési rendszert, logikai útvonalat. Ne próbálj a bemagolásra hagyatkozni, mert az neked nem fog jól menni.

Tanulásnál igyekezz minél hamarabb átlátni a teljes képet, akkor megérted a logikai rendszer működését, és könnyebben megjegyzed a részleteket is.

Közösségi tanulók

Ahogy arról már volt szó, az auditív típusok számára jó irány a csoportos tanulás, hiszen számukra segítség a dolgok megjegyzésében, ha hallják azt elmondva: közösen átbeszélve, egymásnak kiemelve könnyebben tanulnak, mint kizárólag a könyvből olvasva.

A többieknek is tudnak segíteni, hiszen jellemzően a verbális készségeik erősek, így jól össze tudják foglalni másoknak is egy tananyag lényegét.

Könnyen bele tudnak helyezkedni mások perspektívájába, így a közösen tanulás során az is segítség, hogy más nézőpontból is meglátják a többiek segítségével az adott tananyagot, ami gondolkodásra inspirál, és még jobban mélyíti a tananyagot.

Aki ebbe a csoportba tartozik, annak tehát érdemes összeülnie 2-3 emberrel, közösen átvenni a vizsgaanyagot: számíthat rá, hogy ami itt elhangzik, az biztosan eszébe jut majd a vizsgán.

Magányos tanulók

A magányosan tanuló akkor tud a leghatékonyabban tanulni, ha leül egyedül a könyvével, és olvassa, értelmezi, tanulja azt. Aki ebbe a csoportba tartozik, az jellemzően egy-egy bonyolult összefüggést akkor tud a legjobban megérteni, ha saját maga fejti fel a logikáját – ha elmagyarázzák neki, akkor úgy érzi, érti, de aztán hamar elfelejti.

Az ebbe a csoportba tartozók elsősorban az írott szövegből tudnak a legjobban tanulni, ezért nem érdemes erőltetniük online videók megnézését. Időhatékonyság szempontjából szerencsés ez a típus, mert nem kell senkihez alkalmazkodnia, a könyv pedig egyszerűen beszerezhető forrás, tehát önellátó tanulói tevékenységről van szó.

A fentieket figyelembe véve azt is ki kell emelni, hogy a legtöbb ember a különböző típusok keveréke, ezért hatékony tud lenni, ha a saját stílusodnak megfelelő tanulási módszerek mellett időnként mást is kipróbálsz. Jó azonban ha tudod, te dominánsan melyik csoportba tartozol, mert az segítség, amikor a tanulási forrásaid és az időráfordítást tervezed meg.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel